Dobro se pazarilo ove godine
Dobro se pazarilo ove godine

Gostima iz Budimpešte epitet „Kralj festivala“

U čast svima dragih poslastica, slanih i naročito slatkih, Bačkogradištanci poslednje avgustovske subote održavaju „Palačinka FEST“. Stigli su do 12. izdanja. Za razliku od lanjskog, kada je kiša uticala na posetu, ove godine je bilo pravo letnje vreme i sadržajan program je privukao znatan broj posetilaca, mahom iz mesta, ali bilo je i gostiju sa strane.

-Možda je mogao biti veći odziv zakupaca štandova za pripremanje palačinki, ali nije zafalilo poslastica. Dobro smo rasporedili aktivnosti i tokom čitavog dana je bilo posetilaca, naročito u kasnim popodnevnim satima i uveče. Zadovoljni smo i već imamo ideja da naredni festival i inoviramo, u ime organizatora bečejskog Društva intelektualaca „Braća Tan“ veli Kalman Feher.

Deca su imala svoju zabavu na toboganu
Deca su imala svoju zabavu na toboganu

A štandova je bilo 15. Iz Mađarske, čak, četiri, Budimpešte, Derekeđhaza, Dunajujvaroši i Tisafeldvara. Pored Bačkogradištanaca, palačinke su pekli i prodavali Bečejci i Senćani. Ponavljamo, nije zafalilo palačinki, ali dolaskom iz još nekih mesta bliže i dalje okoline ponuda bi bila raznolikija.

Celodnevni program od 10 do 22 sata karakterisao je zavano-muzički sadržaj, pa su sve uzrasne generacije mogle da nađu aktivnost za sebe. Deca su imala kreativne radionice, ali su bili učesnici i programa na centralnoj bini, gde je bilo baletske numere, modernog plesa, folklora, pesme, svirke… Narodna biblioteka Bečej je iskoristila atraktivnu manifestaciju da održi završni koncert petog po redu Muzičkog kampa u njihovoj organizaciji, potom se predstavila mlada bečejska grupa „Les Files“, što je bio razlog više da se u piblici nađu i Bečejci. Poslednja je u muzičkom programu nastupila grupa „Freak Fency“ iz Temerina, a oni su privukli Temerince.

Zapažena je bila poseta ovogodišnjem izdanju manifestacije Palačinka FEST u Bačkom Gradištu
Zapažena je bila poseta ovogodišnjem izdanju manifestacije Palačinka FEST u Bačkom Gradištu

Najzad, evo i imena onih koji su bili najuspešniji u zabavno-takmičarskim disciplinama. Poseban razlog za zadovoljstvo imali su gosti iz Budimpešte, Savez negovatelja mađarskog jezika, jer su odbranili atraktivno priznanje „Kralj festivala“.

Sa završnog koncerta Petog muzičkog kampa Narodne biblioteke Bečej
Sa završnog koncerta Petog muzičkog kampa Narodne biblioteke Bečej

Kada su pojedinačne nagrade u pitanju, evo imena pobednika po disciplinama. Tu ima najviše razloga za radost David Sabo, jer je po šesti put osvojio prvo mesto u disciplini brzo jedenje palačinki u konkurenciji odraslih, čime je nastavio porodičnu tradiciju. Jer, otac Ištvan pobedio tri puta, a brat Kristian se jedanput radovao, pa je ovo bila jubilarna deseta titula porodice Sabo. U mlađem uzrastu pobedio je, treći put u nizu, Mate Horti. U brzom rolovanju kod dece najuspešnija bila je Viola Koša, a kod odraslih Svetlana Radosavljević. Dve grupe su se takmičile u disciplini skakanje s nogama u džaku i palačinkom u ustima. U jednoj je pobedio Mark Rigo, a u drugoj Levente Filep. Najzad, epitet „musavko“ ponela je Ester Nađidai.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име