A négyéves óbecsei kisfiú állapotának jelentős javulását remélik a szülők az antalyai delfinterápiától. Március 8-án nőnapi bált tartanak az óbecsei Panoráma étteremben, a bevétel egy részét jótékonysági célokra fordítják. Az est vendégeit Mészáros Kelemen Kemi és Toll Gyula, az Újvidéki Rádió prímása szórakoztatja.

 

A bálon tombola is lesz értékes nyereményekkel, valamint a felnőtt sérült személyeket foglalkoztató Szent Rókus Kreatív Műhely tagjai kézművestermékeket, a Goldess Hungary Kft. pedig allergiamentes divatékszereket mutat be. A belépőjegy vacsorával 1200 dinár, a pénz egy részét pedig a négyéves Filipčev Iván gyógykezelésére ajánlották fel a szervezők. Iván egyike a három koraszülött ikernek, akik közül sajnos csak Iván és Fülöp maradt életben.

Agyvérzés és hydrocephalus (vízfejűség) következményeként Ivánnak cerebrális parézise van, de a talpa is deformálódott, kancsal, nagyon nehezen és keveset tud enni. Iván rengeteget dolgozik azért, hogy fejlődjön: tornázik, különféle terápiákra és lovaglásra jár. Logopédus és szomatopedagógus segítségére is szüksége lenne, de az óbecsei szektorok közötti bizottság javaslata ellenére ezeket a terápiákat nem biztosították az illetékesek Ivánnak. Iván szülei szerint a kisfiúnak csak egy kis „lökés” hiányzik ahhoz, hogy meg tudjon fordulni, és képes legyen mászni, ülni, sőt egyszer talán járni és Fülöppel játszani is. Ivánnak ebben lehetne óriási segítség a delfinterápia, amelyet számos betegség és állapot – a többi között cerebrális parézis – esetén is sikeresen alkalmaznak. Ivánt az antalyai delfinközpontba szeretnék elvinni a szülei.

Delfinterápiával egyébként a valamikori Jugoszlávia területéről csupán egy személy, az újvidéki származású Nikola Radin foglalkozik, az általa alapított Dolphin People nevű szervezetnek köszönhetően számos mozgássérült gyermek vett részt az antalyai delfinterápiás központban alkalmazott terápián. Ahhoz, hogy Iván az idén eljuthasson Törökországba, és Nikola Radinnal dolgozhasson, 7000 euróra lenne szükség – ebben segíthetnek azok, akik jegyet váltanak a nőnapi bálra Óbecsén. Helyet foglalni és jegyet vásárolni elővételben a Panoráma étteremben, érdeklődni a 021/6915-918-as telefonszámon lehet.

 

Forrás: Magyar szó

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име