Opština Bečej imaće jednog javnog beležnika, a ta institucija, na nivou cele zemlje, počinje sa radom 1. septembra.

 

 

– Javni beležnici, odnosno notari, preuzeće solidan deo poslova koji su u sudskoj nadležnosti, a koji se odnose na overe potpisa, ugovora, izdavanje potvrda, postupanje u vanparničnim predmetima…Naš će rad u jednom dobrom delu biti rasterećen, pa će sud i sudije moći u potpunosti da se posvete parničnim i krivičnim referadama. Prelazni period biće malo konfuzan, ali to je normalno, rekao je portparol Osnovnog suda u Bečeju Marko Božović.

Prema pravilniku ministarstva pravde u najvećoj potiskoj opštini radiće jedan notar. Naime, na 25.000 stanovnika raspoređen je jedan, pa, iako Bečej ima više žitelja od tog broja, ipak ne ispunjava kvotu od 50.000 da bi dobio još jednog.

Portparol suda je objasnio i da je resorno ministarstvo preporučilo da institucija notara bude, u smislu prostora, van sudskih prostorija. Postojaće i propisana tarifa, pa tako javni beležnici neće moći sami da formiraju cene za usluge koje pružaju. Božović je dodao i da će za nekoliko nedelja biti poznato ko će u opštini Bečej biti imenovan za javnog beležnika.

Inače, pre mesec i po dana počela su suđenja i u krivičnoj materiji u sudskoj jedinici u Novom Bečeju, jer za to, kako je rečeno, uslova ima. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име