Na današnjoj (10. jun), trećoj po redu sednici Skupštine opštine Bečej za predsednika opštine izabran je Vuk Radojević, predsednik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke (SNS), pored toga, za zamenika predsednika opštine izabran je Dragan Tošić, takođe iz Srpske napredne stranke, kao i devet članova Opštinskog veća opštine Bečej. Na mandate od četiri godine izabrani su: Anđelko Mišković, doktor poljoprivrednih nauka, Dragan Kovačev, ekonomista, Svetlana Vuletić, pravnica (njih troje je i do sada bilo na funkcijamam članova opštinskog veća), Đuro Kričković, ekonomista, Miomir Jelenić, ekonomista (takođe bio član Veća prethog saziva), Dejan Terzić, profesor sporta i fizičkog vaspitanja, Čaba Štefaniga, inženjer poljoprivrede (u prethodnom sazivu bio član Veća u periodu 2015/2016), Igor Kiš, politikolog (bio u prethodnom mandatu savetnik predsednika opštine Bečej) i Karolina Smieško, pravnica.

Uoči formiranja izvršne vlasti, za zamenicu predsednika lokalnog parlamenta izabrana je Eržebet Kinka (Savez vojvođanskih Mađara).

Prema rečima starog novog – predsednika opštine Bečej, ovaj mandate biće „neuporedivo lakši jer je startna osnova bolja”. Radojević je u svom obraćanju naveo neke od poteza prethodne vladajuće većine, istakavši investicioni ciklus, koji je počeo u drugoj polovini 2013. godine, kada su, kako je naveo, konsolidovali javne finansije.

Četiri godine za nama jesu nešto što smo iskoristili na pravi način da podignemo kvalitet života u Bečeju. Ispunili smo većinu predizbornih obećanja datih pre četiri godine, rekao je između ostalog predsednik opštine. On je kazao i da je prioritet u narednom periodu da sve ulice u opštini budu asfaltirane, odnosno nasute, kao i da će se i dalje raditi na rekonstrukciji i postavljanju javne rasvete tamo gde je to neophodno.

Uoči kadrovskih rešenja, na dnevnom su bile odluke u vezi sa lokalnom kasom. Tako se rasprava između predstavnika Odborničke grupe „Dosta je bilo” i Radojevića povela i oko završnog računa i izveštaja o izvršenju Bečeja, a bilo je reči i o novčanoj pomoći za bivše radnike PIK-a.

Odbornik Stevan Kosanović je u vezi s finansijskim dokumentima postavio nekoliko pitanja.  On je ostavio pitanje da li opština ima pravilnik o trošenju novca za troškove reprezentacije, za čije namene je lane potrošeno 4,2 miliona dinara. Na sednici mu nije odgovoreno, ali je predsednik opštine rekao da se u troškovima reprezentacije ne nalaze samo troškovi opštine i veća, već i opštinskih ustanova, kao i troškovi nastali prilikom snimanja filma „Jesen samuraja“ u Bečeju.

Naime, ukupni prihodi i primanja opštinskog budžeta 2015. godine su 944 miliona dinara, a sa prenetim sredstvima iz prethodne godine (268 miliona), što ukupno iznosi 1,2 milijarde dinara. Ukupni izdaci budžeta bili su nešto više od jedne milijarde dinara, dok je budžetski deficit za prošlu godinu 70 miliona dinara.

Odbornička grupa „Dosta je bilo” i na kraju ove sednice postavila nekoliko odborničkih pitanja.

Svetlana Dinić pitala je predsednika opštine Bečej da li je urađena koordinacija opštinskih inspekcijskih službi, a ako je urađena, da li je to urađeno u zakonskom roku, potom koliko je ukupno koštala rekonstrukcija zadužbine Bogdana Dunđerskog u centru Bečeja i gde je to objavljeno. Odbornica Dinić  treće pitanje postavila je načelniku Opštinske uprave – da li su urađeni izveštaji o sredstvima iz projekata tokom 2015. godine, a koji se odnose na sport, kulturu, verske zajednice i mediji.

Milan Bokun je uputio dva pitanja načelniku Uprave – kada će biti saopšten sadržaj ugovora sa HLB-DST revizijom o uvođenu sistema FUK-a (finansijskog upravljanja i kontrole), dok je drugo pitanje glasilo – da li postoji pravilnik o reprezentaciji predsednika i opštinskog veća, a ako postoji, gde je objavljen i kada.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име