Gotovo dvosatnu sednicu Skupštine opštine Bečej danas (6. april) obeležila je duga rasprava odbornika o predlogu da im se smanji naknada.

Prema predlogu odluke o naknadama, koji je inicirao predsednik Skupštine opštine Nenad Tomašević, zbog neredovnog prisustvovanja odbornika na zasedanjima, odbornici lokalnog parlament bi ubuduće umesto 12.000 dinara mesečno, koliko im pripada i ako ne prisustvuju sednicama, dobili 7.000 dinara i još 5.000 dinara, samo ako prisustvuju sednicama. Ukoliko mesečno ima više sednica, odborniku se ne bi isplaćivalo 5.000 dinara više puta, već samo jednom i to samo ako je prisustvovao svim sednicama u datom mesecu. S tim u vezi, SVM je predao amandman na predlog odluke kojim je tražio da ukoliko u jednom mesecu bude održano više sednica, odbornik dobije naknadu za prisustvo na sednici srazmerno broju sednica kojima je prisustvovao, s tim da ukupni iznos mesečne naknade ne može da prelazi 12.000 dinara.

O toj temi se razvila rasprava u kojoj su učestvovali odbornici SVM-a, GG „Za Bečej“, odnosno Mađarskog pokreta, Demokratske stranke, LDP –a, predsednik Skupštine opštine…

Na današnjoj sednici Skupštine opštine – na kojoj je bilo prisutno 26 odbornika od ukupno 36, da bi u jednom momentu u sali bilo 30 odbornika. Oni su nakon jednosatne na momente veoma neprijatne rasprave, izmenili dosad važeću odluku o naknadama odbornicima i članovima radnih tela Skupštine opštine.

Odbornik SVM-a Ervin Ragač je smatrao da nije primereno da se odluka o apanažama odbornika menja pred kraj mandata i pre izbora uprkos tome što je SVM predao amandman na odluku, potom su se i drugi odbornici uključili u diskusiju baveći se time da li odbornik ima pravo na deo naknade ako je bolestan, ako prisustvuje samo delu sednice, ako bojkotuje sednicu itd, a predstavnici DS-a su zamerili predsedniku Skupštine opštine da nije pozvao sve odborničke grupe da zajedno izrade predlog odluke i konstatovali su da nije „rad“ odbornika samo glasanje, već i učestvovanje u raspravama i čitanje skupštinskih materijala. Predsednik Skupštine Nenad Tomašević je nekoliko puta ponovio da ne vidi razlog da odbornici koji ne dolaze na sednice osim fiksne naknade od 7.000 dinara dobiju još 5.000, jer to nije pošteno prema onim lokalnim poslanicima koji rade, te je podsetio da postoje opštine u kojima odbornici ne dobijaju ni dinara naknade.
Jednosatnu raspravu je zaključio odbornik Peter Knezi, odbornik Mađarskog pokreta koji je rekao da za 27 godina bavljenja politikom još nije doživeo tako nešto.

„Jeftini smo dozlaboga. Mi pričamo o tome da li nekom pripada 12.000, 7.000, 8.250 dinara, a nekadašnji radnici PIK-a od 13.000 dinara mesečno izdržavaju svoje porodice“.
Potom je odluka o izmeni odluke o naknadama odbornika usvojena uz amandman SVM-a – za usvajanje je glasalo 20 odbornika.

Tamara Cvejanov na čelu FTO Link

Bečejski parlament je dao pozitivno mišljenje na zahtev odbornice SNS-a Tamare Cvejanov za obavljanje više funkcija. Naime, ona je 24. marta imenovana za direktoricu opštinskog preduzeća Link FTO, a istovremeno je i odbornica. Opštinska Komisija za kadrovska, administrativna pitanja i radne odnose predložio je bečejskom parlamentu da prihvati zahtev Tamare Cvejanov za obavljanje dve funkcije, jer, kako se navodi, između funkcije odbornice i funkcije direktorice privrednog društva ne postoji odnos zavisnosti, nadređenosti i kontrole koji bi mogao da utiče na nepristrasno obavljanje navedenih funkcija.
Odbornici su doneli i odluku o izradi Plana detaljne regulacije kotlarnice na biomasu u Bečeju, kao i rešenja o pokretanju postupka za pribavljanje nepokretnosti u Bačkom Petrovom Selu na parceli 1749 u javnu svojinu opštine neposrednom pogodbom – opština će da otkupi kuću pored škole, a na toj parceli se planira izgradnja fiskulturne sale za školu „Šamu Mihalj“ – i o pokretanju postupka otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini opštine, na parceli 7792 u Bečeju.

Predsednik Skupštine obavestio je lokalni parlament da je Ildiko Nađ napustila odborničku grupu GG „Za Bečej“ i da se pridružuje odborničkoj grupi SVM-a.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име