Iskustvo opštine Bečej u podršci uključivanju siromašne dece u predškolsko, osnovnoškolsko i srednješkolsko obrazovanje ocenjeno je kao jedno od 10 primera dobre prakse u ovoj oblasti. Pored najveće potiske opštine u ovoj grupi nalaze se i Valjevo, Velika Plana, Vrbas, Žagubica, Loznica, Ljubovija, Novi Pazar, Novi Sad i Trgovište.

Komisiju za izbor dobre prakse su činili predstavnici Tima za socijalno uključivanje i smanjanje siromaštva Vlade Republike Srbije i UNICEF-a. Komisija se rukovodila kriterijumima kvaliteta podnetih prijava sa merama koje se sprovode u opštini, ali i kriterijumima koji su podrazumevali i: veličinu opštine, odnosno grada, kao i stepen razvoja i područje na kom se nalazi.

Skup razmene dobre prakse održava se od 28. do 30. januara u Vrdniku, a opštinu Bečej predstavljaju Andrea Galgo Ferenci, članica Opštinskog veća za obrazovanje, kulturu i nevladine organizacije, Igor Kiš, savetnik predsednika opštine Bečej i Brankica Tapavica, predsednica Aktiva direktora škola iz Bečeja.

Članica opštinskog Veća Andrea Galgo Ferenci za portal MojBečej ističe da sprečavanje ranog napuštanja obrazovanja zavisi od niza faktora, koji su najčešće socijalne prirode.

– Ukoliko je učeniku omogućeno da pohađa npr. srednju školu za koju ima najbolje afinitete, a nema sredstava, u tom slučaju je važno da zajednica i lokalna samouprava prepoznaju faktore koji utiču na to da učenik ostane u sistemu obrazovanja, kroz plaćanje putnih troškova, obezbeđivanje udžbenika, objašnjava Galgo Ferenci.

Prema njenim rečima bečejski đaci osnovnih škola uključeni su u proces obrazovanja, pohađaju nastavu i osipanje učenika iz tih škola ne postoji, a u sistem pripremno-predškolskog programa su uključena sva deca sa teritorije opštine.

– Uključenje dece u pripremno-predškolski program se realizuje zahvaljujući odličnoj saradnji predškolske ustanove, centra za socijalni rad, škola i dečijeg dispanzera, navela je članica Veća.

Andrea Galgo Ferenci je za Moj Bečej izjavila, a i tokom prezentacije je istakla, da se zahvaljuje i svim nevladinim organizacijama sa teritorije opštine koje pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija i na taj način učestvuju u suzbijanju sirmomaštva i zajedničkom naporu obezbeđivanja jednakih šansi za sve učenike.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име