Ovako priču o društvenim igrama započinje Bojan Pejović, predstavnik Srbije na svetskom takmičenju u igri Karkason koje se održalo u nemačkom gradu Esenu na najvećem sajmu društvenih igara. Pobedivši na državnom takmičenju u karkasonu Bečejac je ostvario svoj dugogodišnji san – odlazak na svetki poznati sajam u Nemačkoj.

U Esenu je u konkurenciji od 36 takmičara iz 34 zemlje osvojio je 29. mesto. Međutim, rezultat nije bio u prvom planu, već druženje, razmena iskustava, upoznavanje sa čuvenim kreatorima igara, ali upoznavanje sa novim izdanjima.

Društvene igre nisu obična zabava, već imaju mnogo toga da pruže igraču – to su: razvijanje komunikativnih veština, socijalizacija, razvijanje i očuvanje motoričkih sposobnosti, vežbe pamćenja, organizacione i planske sposobnosti, edukacija…ističe Bojan Pejović koji ima kolekciju od oko 40 različitih igara sa raznolikom tematikom i mehanikom.

-Svake godine pojavi se oko 1.000 novih igara i ceo životni vek čoveka nije dovoljan da se one isprobaju. Verujem da od tih 1.000 novih može da se odabere stotinak koje zavređuju pažnju, ali je i to nemoguće isprobati, dodaje naš sagovornik.

Industrija društvenih igara je u ekspanziji i neretko saznajemo da mnogi, ističe Pejović, osim što na taj način ispoljavaju svoju kreativnost i služe im za druženje sa prijateljima ili okolinom, od njih i zarađuju.

Dvadesetdevetogodišnji mladić svoju pasioniranost društvenim igrama, koje uključuju sve, bez obzira na pol, starost, obrazovanje, podelio je sa mladima u Bečeju i gotovo dve godine u Centru za decu i mlade uz podršku Bečejskog udruženja mladih organizuje Društvene petke. Naredno druženje zakazano je već ovog petka.

Priredila Dunja Makša, polaznica obuke „Pokreni mehanizam“

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име