Zahvaljujući saradnji lokalne samouprave, Opštinske organizacije SUBNOR i Gradskog pozorišta Bečej, Dan oslobođenja od fašizma našeg najvećeg potiskog grada dostojanstveno je obeležen i ove godine.

Uoči istorijskog dana održana je Svečana akademija, a onda je na sam dan, kada su jedinice Crvene armije i NOB, posle 1.614 dana fašističkog terora, 8. oktobra 1944. godine proterale okupatora, održana komemoracija ispred Spomen zida na fasadi Gradske kuće. Obeležavanju značajnog datuma istorije Bečeja prisustvovale su i delegacije bratskih gradova, Galante iz Slovačke, Istra iz Rusije i Čongrada iz Mađarske.

U ime uvaženih i dragih gostiju, Bečejce je pozdravio načelnik pravne uprave Istarskog regiona Evgenij Anatoljevič Kruk, a zamenica predsednika opštine Bečej Dalila Dujaković je pozdravila sve prisutne u ime lokalne samouprave.

-Ne treba da se stidimo antifašističke borbe, kao što je to bio slučaj u jednom periodu naše mlade istorije. Mladima u našoj sredini treba ukazati na značaj 8. oktobra. Ovakvi skupovi su prilika da se podsetimo na mnogobrojne žrtve i da slavimo pobedu nad fašizmom, koje predstavlja najveće zlo u istoriji civilizacije, naglasila je Dalila Dujaković.

Svečanu besedu u ime boračke organizacije pročitala je Jelena Češljević i podsetila na značaj Dana oslobođenja Bečeja, a posebno je pozdravila jedinog živog učesnika tih događanja i od lane počasnog građanina opštine Bečej Mihajla Ševića.

-Dan oslobođenja je simbol slobode čoveka, slobode misli, govora i ljudskih prava, osnovnih postulata na kojima počiva evropsko društvo kome teži naša zemlja, rekla je, između ostalog, Jelena Češljević.

 Svečana akademija je oplemenjena prigodnim programom u kom su učešće uzeli stalni član Opere Narodnog pozorišta u Beogradu tenor Boris Babik, bečejski interpretatori Nataša Radosavljević i Rastislav Rale Petrićević, korepetitor Jožef Riter, KUD „Jan Kolar“ iz Selenče i bečejski KUD „Đido“.

Tradicionalna Oktobarska svečanost završila se komemoracijom ispred Spomen zida na kom se nalaze pločice od terakote s imenima 540 Bečejaca stradalih u Drugom svetskom ratu i na posebnoj mermernoj ploči imena 17 poginulih u ratu od 1990. do 1999. godine. Ovaj skup je počeo intoniranjem Internacionale, potom je predsednik OO SUBNOR Milan Bašić pročitao prigodan govor, a onda su predsednici opštine Dragan Tošić i Skupštine opštine Bečej mr Nenad Tomašević položili venac lokalne samouprave, jedini živi svedok događanja od pre 72 godine Mihajlo Šević je položio venac boračke organizacije, a vence su položile i delegacije bratskih gradova, boračkih organizacija iz prijateljskih bačkih opština, opštinskih odbora SSSS i Udruženja penzionera, te lokalnih političkih partija.

Komemoracija i u Bačkom Petrovom Selu

Kako je istog datuma, 8. oktobra 1944. godine, oslobođeno i Bačko Petrovo Selo, Mesni odbor SUBNOR-a u najvećem potiskom selu održao je komemarciju ispred spomenika u centru. Prigodne besede pročitali su Janoš Žolnai i Eržebet Čuč, a onda su položeni venci.

Vlastimir Jankov

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име