Bojana i Robert su izneli 40 kilograma zrnaste hrane | Foto: Vlastimir Jankov
Bojana i Robert su izneli 40 kilograma zrnaste hrane | Foto: Vlastimir Jankov

Najveća krivina na našem delu toka Tise kod Bečeja više nije „vodena oaza“, pošto se reka i u tom delu zaledila.

Polarni uslovi učinili su „panonsku princezu“ nepristupačnim staništem za tri familije pristiglih labudova. Bez mogućnosti da zarone i pronađu hranu za sebe u vodi, labudovi su postali ugroženi na površini leda. To je razlog što su zaposleni u Odseku za zaštitu životne sredine Opštinske uprave Bečej, uz konsultaciju sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, puten našeg Portala uputili apel sugrađanima da priskoče u pomoć dragim pernatim gostima u zimskom periodu i prošetaju do Tise sa hranom pogodnom za labudove.

-Tisa je potpuno zaleđena i ptice koje žive u njoj ili njenom okruženju su ugrožene. Zato apelujemo na sugrađane da donesu zrnastu hranu i pripomognu pticama u aktuelnom periodu. Mi smo prvo došli s džakom suvog hleba, a danas smo, zahvaljujući donaciji ovdašnje firme „Italiko“ došli sa dva džaka od po 20 kilograma mešanih semenki. Ptice su se brzo odomaćile i shvatile da smo im prijatelji, da im donosimo hranu, pa tri familije s tri destinacije dolaze na istu sa hranom. Nastavićemo i narednih dana da ih hranimo. Kako su nam stručnjaci rekli, labudovi su ptice koje jedu samo kad su gladne, ne prejedaju se, tako da će aktuelna količina iznete hrane zadovoljiti njihove prve potrebe. Raduje me što su sugrađani prihvatili naš apel i dolaze sa kesicama zrnaste hrane, koja je najpogodnija za njih u ovakvim uslovima, rekla nam je šefica Odeseka za zaštitu životne sredine u Opštinskoj upravi Bečej  Bojana Božić s kojom je hranu na površinu leda izneo Robert Butaš.

Labudovi su brzo shvatili da su im Bečejci dobri domaćini | Foto: Vlastimir Jankov
Labudovi su brzo shvatili da su im Bečejci dobri domaćini | Foto: Vlastimir Jankov

Zanimljivo je da su na sam dan Božića bile dve familije sa ukupno 30 labudova, a samo dva dana kasnije pristigla je još jedna familija sa 24 lepotana. Zaleđena površina vodotoka na ranijem staništu i instikt za hranom ih je doneo među Bečejce, koji su na pravi način prihvatili redovne zimske goste. Pored labudova, hrana je dobro došla i ostalim barskim pticama, koje su, takođe, ugrožene spajanjem obala Tise ledenom površinom.

1 KOMENTAR

  1. Gospodine Jankov, može li ovakva vest da bude bez šefova i šefica iz lokalne samouprave…ili ti je to domaći zadatak u svakoj vlasti. Samo pitam…

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име