Mladi Bečejci, na inicijativu Božidara Hadnađeva, ponovo će 19. januara, na Bogojavljenje, plivati u Tisi.

– Bilo bi nam veoma drago da nas i ove godine bude nekoliko, što muškaraca, što žena, pa da simbolično obeležimo ovaj za nas vernike važan dan. Biće to prilika da ponovo zaplivamo u hladnoj Tisi, kako zbog tradicije, tako i zbog zdravlja, kaže Božidar Hadnađev.

Poznato je da u Bečeju nema organizovanog plivanja za časni krst, te su Hadnađev i njegovi prijatelji  inicijatori ovog skupa. Bečejac napominje da su dobrodošli oni koji pre odlaska na Tisu prisustvuju crkvenoj službi, jer sa tim plivanje, kako dodaje, jedino ima smisla.

Skup je u petak, 19. januara u 12 sati kod kampa Šaran. Svako ko bude hteo da se okuša u plivanju u hladnoj reci činiće to na sopstvenu odgovornost, stoga treba dobro razmisliti o fizičkoj kondiciji i zdravstvenom stanju, ističe Hadnađev.

Temperatura vode biće, prema prognozi, oko tri stepena Celzijusovih, temperatura vazduha osam. Jedino što idiličnu zimsku sliku može da pokvari je kiša, umesto željenog snega.

Inače, za bogojavljenski krst pliva se uoči Jovandana, koji je važna slava vernika Srpske pravoslavne veroispovesti. Veliki broj pravoslavaca slavi Sabor svetog Jovana Krstitelja – Jovandan, a još veći broj je onih koji odlaze na slavu.

Podsetimo da je lane 13 žitelja najveće potiske opštine ušlo u ledenu Tisu na ovaj dan, što je najbrojniji skup bio do sada, za više od 10 godina. Tada je živa u termometru bila minus tri stepena, a hrabrost i izdržjivost su takoreći testirali 12 muškaraca i četrnaestogodišnja devojčica. Najstariji među njima bio je Paja Hadnađev, Božidarov otac, koji je rekao da ga je to podsetilo na slične događaje iz mladosti.

Pogledajte TV prilog sa prošlogodišnjeg plivanja u Tisi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име