Ponuda i potražnja na tržištu nekretnina u Srbiji nije u ravnoteži. Iako je u opštini Bečej dosta kuća i stanova na prodaju, prodavci nisu baš voljni da pregovaraju o ceni, koja je nekada mnogo iznad realne procene i mogućnosti kupaca.

Na ceni su jeftinije nekretnine, a samim tim i manje. Bez obzira na to da li je objekat kvalitetan i kolike je površine, ukoliko se nalazi na selu, vrednost mu opada i tako dolazi do nerealnih očekivanja prodavaca, odnosno poteškoća oko prodaje, kaže Slađana Brankov iz agencije SL nekretnine Bečej. Interesantno je da je naša sagovornica nedavno posredovala u prodaji stana u Bečeju, tačnije garsonjere, i to za 5.500 evra.

To što se vlasnici stanova i kuća odlučuju na prodaju po veoma niskim cenama može da govori o nezavidnoj materijalnoj situaciji u kojoj se nalaze, dok je često teško prodati i jeftinije nekretnije jer potencijalni kupci nemaju novac i ne mogu da ga obezbede.

Pokrajinski Zavod za ravnopravnost polova nedavno je raspisao konkurs za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima na teritoriji Vojvodine za kupovinu kuće sa okućnicom. Cilj ovog konkursa je podsticanje razvoja ruralnih sredina, oživljavanje i podmlađivanje sela, poboljšanje demografske strukture i povećanje udela žena vlasnica nepokretnosti. Mladi bračni i vanbračni parovi mogu da do 30. septembra konkurišu za novac, maksimalno million dinara, i da obezbede sebi krov nad glavom. Više o konkursu na linku.

Žitelji naše opštine koriste ovakve i slične mogućnosti, a za iznose koju su u opticaju može se naći i odgovarajuća nekretnina.

Naša sagovornica ima iskustva u posredovanju u kupovini nekretnina koje su Bečejci plaćali novcem sa raznih konkursa, a dešavalo se i da, zbog ograničenih sredstava, ali, opet, obezbeđenih, kupac na kraju spusti cenu. Pored toga, kupovina nekretnine preko posrednika, u ovom slučaju agenata sa licencom, može da znači i sigurniju kupovinu jer je njihov posao i provera parcele na kojoj se nalazi, dugovanja i sudska rešenja koja kupcu mogu da naprave ozbiljne probleme.

Da je odnos ponude i potražnje na tržištu najveće potiske opštine neusaglašen, govore i iskustva naših sugrađana koji su tražili domove ili žele da ih prodaju.

Više u TV prilogu

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име