Posle dve godine pauze manifestacija u potpunom izdanju

Tradicionalno obeležavanje Sent Ištvana i Dana novog hleba održaće se u Bečeju, posle dve godine pauze zbog pandemije kovid – 19, u petak i subotu, 19. i 20. avgusta, na dobro poznatoj lokaciji u Donjem gradu, prostoru između katoličke crkve posvećene Svetom Antu Padovanskom i zgrade MKD „Petefi Šandor“ na uglu Republikanske i Nikole Tesla ulica.

Tim povodom održana je u MKD „Petefi Šandor“, koje je u partnerstvu sa lokalnom samoupravom, organizator tradicionalne manifestacije, pres konferencija na kojoj je predsednik Skupštine opštine Igor Kiš prezentirao program dvodnevnog dešavanja.

-Raduje nas što ćemo opet na istom mestu i istim povodom da se okupimo i družimo uz sadržajan program namenjen svim uzrasnim dobima. Sve počinje 19. avgusta koncertom bečejskog hora Schola Cantorum od 17.30 sati ispred crkve u Donjem gradu, pola sata kasnije u crkvi će se održati sveta misa i obaviti ceremonija osveštenja hleba umešenog od brašna ovogodišnjeg roda pšenice. Po završetku mise, članovi MKD „Šetefi Šandor“ će u svečanoj povorci doneti osveštani hleb i repliku mađarske krune do svečane bine ispred zgrade MKD „Petefi Šandor“, gde će se, posle prigodne besede, obaviti rezanje novog hleba i početi svečani program, saopštio je Igor Kiš.

Svečani program obuhvata prvo nastup folklornog ansambla MKD „Petefi Šandor“. Od 20 sati slede polusatni koncerti, prvo Bečejca Antonia Konca, potom renomiranih pevačica iz Budimpešte Lile Poljak i Gigi Radič. U 22 sata je planiran vatromet, a potom će se  predstaviiti mladi bečejski bend „Les Filles“.

Sutradan, na sam dan Sent Ištvana, ujedinitelja mađarskog naroda i prvog mađarskog kralja, koji je 1083. godine od Rimokatoličke crkve proglašen za Sent Ištvana, a 2000. godine ga je i Srpska pravoslavna crkva kanonizovala u Svetog Stevana, pa ga slave vernici obe sestrinske hrišćanske crkve, dešavanja će početi po podne.

-Prijava za takmičenje u kuvanju junećeg gulaša primaju se do 15. avgusta. Kotizacija je 5.000 dinara po ekipi, koja dobija tri kilograma mesa, luk i po dve kecelje za kuvare. Prijavljivanje je u prostoriji MKD „Petefi Šandor“. Do sada je prijavljeno 28 ekipa, a očekujemo da ih bude pedesetak. Najuspešnijima po oceni žirija pripašće pehari i vredne nagrade, a zahvaljujući sponzorskom pulu svi učesnici će dobiti robni paket, dodaje predsednik MKD „Petefi Šandor“ Robert Ric.

Potpaljivanje vatre ispod kotlića predviđeno je za 20. avgust u 16 sati. U isto vreme kreću i dečije radonice, kao i koncerti i predstave za decu u dvorištu OŠ „Petefi Šandor“. Duž Republikanske ulice na pomenutom prostoru biće „vašar rukotvorina“ i štandovi sa širokom lepezom proizvoda. Oko 20 sati biće saopšteni rezultati kulinarskog takmičenja, a posle toga sledi „ulični bal“, kojim se dvodnevna fešta završava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име