Na sadržajan način, izložbom rukotvorina, i zvaničnim otkrivanjem skulpture udruženja drvorezbara „Ars in ligno“, čiji su članovi ovekovečili čuvenog slikara Mora Tana, obeležen je njegov 189. rođendan.

-Prošlog oktobra je četvoro rezbarilo radilo pet dana na ovom kipu i mnogo smo zadovoljni, navodi Jene Berentai iz „Ars in ligno“. On dodaje da će se od jeseni početi sa izradom statue i Karolja Tana.

Brojne manifestacije tokom godine se održavaju u Spomen kući Tan u Bečeju, koja je rodna kuća hemičara Karolja Tana i slikara Mora Tana.

-Mislimo da je važno da mislimo na Mora Tana svake godine oko 19. juna. On je naš znameniti sugrađanin koji to zaslužuje, jer je jedan od najpoznatijih slikara kako u Srbiji, tako i u Mađarskoj, kaže Laslo Bonifart, predsednik Društva intelektualaca „Braća Tan“.

U prostoru koji je replika njihove rodne kuće u centru Bečeja ne propuštaju da podsećaju na dve značajne ličnosti u kulturi i nauci, čiji je rad poznat i priznat i mnogo dalje od rodnog mesta.

Izložba rukotvorina Folklornog centra vojvođanskih Mađara postavljena je u spomen kući do 30. juna.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име