Učesnici lepe književne večeri u bečejskoj biblioteci
Učesnici lepe književne večeri u bečejskoj biblioteci

Vek i po od rođenja Lenke Dunđerski (1869 – 1895.) i 110 godina od prvog objavljivanja najlepše pesme srpske ljubavne lirike „Santa Marija dela salute“ Laze Kostića obeležili su Bečejci u svojoj Narodnoj biblioteci izložbenom postavkom inspirisanom ljubavi Lenke i Laze.

Autor izložbe „Spomen na Lenku i Lazu“ i prigodnog književnog programa u kom su učestvovali recitatorka Željka Jelić, te pesnici Jelena Stojisavljević i Rajko Dragićević, Zoran Hadži Lazin priredio je Bečejcima veče za uživanje.

Saznali su nove detalje vezane za Lenku i Lazu, prvo putem komunikacije, a onda i pregledom 11 panoa na kojima ima kopija dve originalne fotografije Lenke i nekoliko Laze, ali i umetničkih portreta koje su uradili Olja Ivanjicki, Moma Kapor, Sava Stojkov i Lenkinih kolaža Verice Milošević, koje je autorka kao legat ostavila opštini Srbobran.

Bečejci su uživali u ljubavnoj poeziji
Bečejci su uživali u ljubavnoj poeziji

-Porodica Dunđerski je vama Bečejcima iz priča predaka i dugih izvora bliska, ali valja, po ko zna koji put, naglasiti da su bili najbogatija srpska porodica u Austrougarskoj monarhiji, koje je izuzetno pomagala kulturu i umetnost, bila najveći donator Matice Srpske, Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, pomagala zdravstvo i, što nije bilo uobičajeno za bogataše tog vremena, siromašnim ljudima… Ovo je prilika, pored obeležavanja dva jubileja, da se kroz književni program prikaže sva lepota ljubavne poezije i oda priznanje komšijama iz Srbobrana za ustanovljenje književne nagrade „Lenkin prsten“ za najlepšu savremenu ljubavnu poeziju, koja se od 2006. godine dodeljuje, rekao je, između ostalog, autor lepe književne večeri Zoran Hadži Lazin.

Pomenuti pesnici su pročitali svoje nadahnute pesme posvećene Lenki Dunđerski, a recitatorka Zeljka Jelić je, između ostalog, izgovorila i jedinu poznatu ljubavnu pesmu iz Lenkinog pera napisanu na nemačkom jeziku, koju je u svom istraživanju pronašao Pero Zubac. Bilo je reči i o knjigama koje je Zoran Hadži Lazin kroz svoj višedecenijski rad napisao.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име