ŠOSO „Bratstvo“ u Bečeju bilo je uspešni domaćin jubilarnog, 20. po redu, Republičkog takmičenja u znanju i veštinama učenika sa smetnjama u razvoju, gde je područje rada poljoprivreda, konkretno smer cvećar-vrtlar.

Učestvovalo je deset takmičara iz devet škola. Novosadska škola „Milan Petrović“ imala je dva predstavnika, a po jedan učenik u pratnji nastavnika stigao je iz Beograda, Kruševca, Niša, Pančeva, Sremske Mitrovice, Subotice, Umke i, naravno, Bečeja.

Čast da svečano otvori „jubilarac“ pripala je Ljiljani Vukošić iz Zajednice škola sa smetnjama u razvoju, koja je poželela takmičarima da pokažu šta su naučili, a nastavnicima da razmene iskustva u radu. Pre nje, učesnike je pozdravio direktor škole domaćina Imre Stanko, a u ime lokalne zajednice, koja je svojski podržala organizaciju, sve je pozdravila pomoćnik predsednika opštine zadužena za obrazovanje i vaspitanje Suzana Đukić, dok je u ime Kancelarije za mlade Dane Mandić naglasio da je obrazovanje važan segment svakog društva i zato se rado odazivaju svakoj akciji ovakvog formata.

-Nije lako organizovati takmičenje ovakvog profila, ali smo ga s radošću prihvatili, jer je to prilika da pružimo deci nezaboravno zadovoljstvo, ali i mi nastavnici da razmenimo iskustva u radu sa decom, istakao je u ime organizatora nastavnik Saša Nikolovski.

Takmičenje se sastojalo iz dva dela. Prvo su kroz teoretsko znanje putem testiranje osvojili po 20 bodova, a do preostalih 80 su imali moćnost da stignu putem praktične nastave, gde je valjalo pokazati veštinu vegetativnog razmnožavanja ruzmarina.

-Deca u okviru nastave smera cvećar-vrtlar stičnu znanja i veštine iz biljne proizvodnje i tehnologije rada. Cilj nam je da se deca osposobe da po završetku školovanja samostalno mogu na parčetu zemlje da organizuju organsku proizvodnju u plasteniku ili na otvorenom. Sudeći po prikazanom na aktuelnom takmičenju, u svim školama se vredno radi s decom. Inače, naša škola ima 21 učenika i praktičnu nastavu održavamo na parceli i u plasteniku školskog dvorišta, rekao nam je nastavnik praktične nastave u ŠOSO „Bratstvo“ Robert Čonka.

Epitetom pobednika ovogodišnjeg takmičenja u Bečeju okitio se učenik Martin Labat iz pančevačke ŠOSO „Mara Madić“, koji je ukupno sakupio 95,25 bodova i naredno takmičenje će se održati u Pančevu. Drugo mesto sa 83,80 bodova osvojila je Andrea Lerinc OSŠ „Žarko Zrenjanin“ u Subotici, dok je Sanela Mesaroš iz škole domaćina ŠOSO „Bratstvo“ sa 81,40 bodova bila treća.

Diplome i vredne robne nagrade najuspešnijima uručene su na zajedničkom ručku u bečejskom restoranu „Largos“.

 

V. Jankov

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име