Na poziv direktora škole „Peter Klug“ iz Segedina Norberta Horvata i učenika škole, prošle nedelje je delegacija Ekonomsko – trgovinske škole Bečej posetili taj potiski grad u Mađarskoj. Jednodnevna ekskurzija, koja, osim turističkih obilazaka, ima za cilj da razvije saradnju škola, odnosno profesora i učenika, realizovana je u okviru programa Rakoci iz Budimpešte.

Naši učenici dočekani su na zavidnom nivou. Pored neformalonog druženja segedinski učenici su im pokazali, osim svoje škole, i školski muzej koji im se veoma dopao. Ni profesori – pratioci, ni direktorka ETŠ, nisu bili izostavljeni iz programa, jer je direktor tamošnje škole održao kratko predavanje o radu sa učenicima oštećenog sluha. Nakon predavanja direktora škole, u kojoj se inače obrazuju učenici sa oštećenim sluhom, usledila je zajednička šetnja do centra Segedina i obilazak znamenitosti, ispričala nam je Andrea Galgo Ferenci, profesorka u ETŠ Bečej.

etsmadjarskadvafoto

O tome koliko su se bečejski đaci rado odazvali pozivu prijateljske škole u Segedinu govori i to da je napravljena stranica na društvenoj mreži Fejsbuk putem koje su komunicirali sa svojim domaćinima uoči puta, postavljali pitanja… Vladanje učenika tokom ekskurzije, kaže profesorka Galgo Ferenci, treba opisati kao izuzetno.

Posle druženja i obilaska znamenitosti Segedina đaci su posetili „Mini Hungary Park“, izložbu maketa znamenitih zgrada u Mađarskoj. Nakon edukativnog dela sledio je i zajedniči predah, uživanje u banji u Morahalomu.

Ovo je peta ekskurzija u Rakoci programu i učenicima bečejske škole.

Bečejci su već počeli pripreme oko uzvratne posete na jesen. Planirano je da se dočekaju sa sadržajnim program, koji podrazumeva obilazak dvorca „Fantast“, Spomen kuće „Braća Tan“, dok će učenici i profesori sa gastronomskih smerova škole specijalno za goste pripremiti ručak.

Inače, kontakt sa segedinskom školom uspostavljen je preko profesorske matematike Marije Ovari Đere, koja je pre 15 godina radila u bečejskoj ETŠ.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име