Tamaš Farkaš je opravdao ulogu favorita na jubilarnom 20. nečejskom maratonu | Foto: V. J.

Naš najbolji plivač na otvorenim vodama Bečejac Tamaš Farkaš, član Maratona iz Bačke Topole, opravdao je ulogu favorita na jubilarnom 20. plivačkom maratonu na Tisi kod Bečeja – Izazov 3000 metara.

Iako je plivao dosta rezervisano (41:14,89), stigao je na cilj skoro pet minuta pre članice novosadske Vojvodine Marije Stanić (46:05,75), koja je bila druga i najbolja u ženskoj konkurenciji. Tako je pobednički tandem da poslednjeg bečejskog maratona 2019. godine potvrdio dominaciju.

– Jako je zgusnut kalendar takmičenja krajem jula i početkom avgusta, pa sam morao da izostanem sa omiljenog Ilindenskog maratona u Ovčar – Kablarskoj klisuri 2. avgusta. Minulog vikenda sam bio na dva maratona u Bosni i Hercegovini i na oba pobedio, sada sam želeo da ispoštujem svoj grad i za Dan opštine isplivam jubilarni 20. maraton, a već narednog vikenda me čeka maraton oko Ade Međice (5 kilometara) u subotu, a sutradan državno prvenstvo na Adi Ciganiliji, takođe na 5.000 metara. Ovde sam relativno lako pobedio, jer je konkurencija bila nešto slabija, realan je Tamaš Farkaš.

Plivači su imali jednu, a divlje patke drugu deonicu u istoj Tisi

Drugo mesto u muškoj konkurenciji, mada je ukupno stigao peti, osvojio je mladi Bečejac Marko Lončarski, učenik sedmog razreda ovdašnje OŠ „Zdravko Gložanski“ (47:25,36), dok je treći bio član Kanjiže Adam Muhi (49:36,04), koji je dan ranije pobedio na Molskom maratonu.

– Ovo je moj najveći uspeh do sada i biće mi podsticaj za naredne izazove, iskren je mladi Marko Lončarski.

Posle prvog Tamaša Farkaša, u ciljnu ravninu uplivale su Marija Stanić (46:05,75), te dve članice bečejskog kluba Svim star, Sandra Kobilarev (46:49,34) i Ana Rebeka Nađnemedi (46:50,18).

– Farkaš je stariji, iskusniji na otvorenim vodama i on nam je uzor, pa nismo mogle njemu da se suprostavimo, ali jesmo ostalima, jer je ove godine bila nešto slabija konkurencija, pošto se u Nišu održavalo državno prvenstvo i većina je bila tamo. Dala sam sve od sebe i radujem se pobedi u ženskoj konkureciji. Iduće nedelje je državno prvenstvo na Adi Ciganliji, biće jača konkurencija, ali idem na prvo mesto, ne krije Marija Stanić.

Ove godine je na bečejskom maratonu učešće uzelo 76 takmičara i takmičarki, čemu treba dodati 17 budućih maratonaca, osam devojčica i devet dečaka uzrasta od sedam do deset godina, koji su se takmičili na deonici od 200 metara.

Za tačnost rezultata bio je zadužen Jovan Ječanski

U konkurenciji devojčica pobedila je u vremenu 3:13,22 Marina Sudžum iz zaječarskog kluba Triatlon, druga je bila Zoria Filiši iz Kanjiže (3:14,30), a treća Bečejka Sara Pavkov (4:06,30) iz Svim Stara. U konkurenciji dečaka pobedio je Akoš Pispek, član Štarka iz Bačke Topole (2:25,41), drugi je bio Đorđe Đakov iz Svim Stara (3:02,76), a treći Oliver Kiš iz Kanjiže (3:19,30).

– Imajući u obzir maratonce i osnovce, učešće u našoj jubilarnoj 20. manifestaciji uzelo je ukupno 93 takmičara, što je zavidan broj kada se ima u vidu da je u Nišu istog dana održano državno prvenstvo. Zahvalni smo Tamašu Farkašu što je uzeo učešće i podigao nivo manifestaciji, a iz Segedina doveo plivačicu, čime je naš maraton poprimio međunarodni karakter. Isto važi i za Mariju Stanić, koja je došla da odbrani primat s poslednjeg Izazova. Imajući sve to u vidu, naš maraton se svrstava u bolje ovog leta, rekao nam je u ime organizatora Jovan Ječanski.

Dodajmo na kraju da su dvoje takmičara iz Bečeja, Reka Varga i Stevan Nićin, minule nedelje bili učesnici Evropskog juniorskog prvenstva na otvorenim vodama u Parizu. U izuzetno jakoj konkurenciji, isplivali su 5.000 metara, ali nisu imali neki zapaženiji uspeh.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име