Pravilna ishrana jedan je od glavnih faktora koji utiču na zdravlje ljudi, a hleb, kao osnovna namirnica, često je okarakterisan kao loš po zdravlje i hrana koja goji. Kako se 16. oktobar širom planete obeležava kao Svetski dan hrane, tim povodom vam donosimo reportažu o sugrađanki Radi Bogojev i njenoj umetnosti pravljenja domaćeg hleba.
Njene vekne su posebne iz razloga što Rada, u procesu pravljenja hleba, pa i drugih peciva ima svakodnevnu pomoć u kuhinji i to od strane njenog prirodnog kvasca Srbe.
Ona je proces pravljenja prirodnog kvasca otkrila pre dve godine, a istrajala je u tome najviše zbog, kako kaže, ukusa domaćeg hleba i njegove strukture. Ceo proces je, objašnjava nam, sastavljen od detalja koji su svi do jednog podjednako važni, iako je, zaključuje, najvažnije da ne odustajemo.
– Ono što je lepota ovog kvasca jeste da je sve prilagođeno nama, kao i sve drugo. On ne traži neko određeno vreme da vi njega pogledate, ali da ga se setite u 24 sata to je bitno, a svi imamo vremena da se nečemu makar malo posvetimo u toku jednog dana, posebno nečemu što je za nas dobro. Potrebno je samo volje i energije, kaže naša sagovornica. Mene je ovaj hleb pre svega naučio strpljenju. Ranije sam uvek negde žurila, sve je bilo sada i odmah, a od kad se intenzivno bavim ovim više uopšte ne žurim i osećam neki mir, zaključuje Rada.
Detaljnije pogledajte u TV prilogu.
Sadržaj je kreiran u okviru projekta „Vladavina prava pod lupom: Ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej” koji je sufinansiran iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.