Negovateljice Gerontološkog centra Bečej sa rođendanskom tortom kod Ilone Sudarević | Foto: Vlastimir Jankov
Negovateljice Gerontološkog centra Bečej sa rođendanskom tortom kod Ilone Sudarević | Foto: Vlastimir Jankov

Ovih dana nam je stigla prijatna informacija iz Gerontološkog centra Bečej, a vezana je za najstariju korisnicu njihove usluge kućne nege Ilonu Sudarević.

-Jedna od 55 korisnika usluga otvorene zaštite kućne nege je tetka Ilona Sudarević. Ovih dana je obeležila 100. rođendan i tim povodom smo je vanredno posetili i uručili rođendansku tortu. Tom činu prisustvovali su i Ilonini sin i snaja. Sa njom je uvek prijatno razgovarati, jer se seća niza detalja iz vekovnog života. Posebno voli da recituje stare, mnoge već zaboravljene, pesmice. Kaže da ih je naučila još u detinjstvu i bile su vaspitačice kod nje da ih zabeleže, kako bi im produžile vek, rekla nam je u ime Gerontološkog centra Bečej Ildiko Beretka.

Tetka Ilona je u porodičnom krugu obeležila veliki životni jubilej, a „geronto torta“ je stigla sutradan. U mladosti je bila krojačica i domaćica, a bavila se i poljoprivredom. Od 2002. godine je ostala bez svog životnog saputnika Vladana, koji je porekolom iz Bistrice na Limu, pa se Ilona rado seća odlazaka u njegov zavičaj i đakonija s ražnja i roštilja. A bili su u skladnom braku 63 godine. Izrodilili su sina i ćerku, kasnije dobili unuku i unuka, a porodično stablo je oplemenjeno s petoro praunučadi.

Zbog preloma kuka 2014. godine, Ilona je postala nepokretna i od tada je korisnik kućne nege. Negovateljica svako jutro posećuje tetka Ilonu u njenoj porodičnoj kući u Republikanskoj ulici i tokom 45 minuta obavi neophodne poslove, a preostalo vreme o njoj brinu sin i snaja, pošto ćerka živi u inostranstvu. I pored uknjižene životne „stotke“, tetka Ilona ima dobro pamćenje i rado prepričava događaje iz prošlosti. Na „reprizi“ stogodišnjeg rođendana nije propustila da izgovori još u detinjstvu naučenu zdravicu:

     -Sedi ptica na grančici i spustila rep.

      Oko nje voda teče, hladna kao led.

      Pij, bakice, pij, na tebe je red,

      red, red, redica, sad se pija zdravica.

Kad je reč o „tajni“ dugog života, lakonski odgovara „rad, rad i samo rad…“

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име