Opština Bečej prvi je korisnik dela rezultata projekta vrednog 16 miliona evra, koji u saradnji sa Republičkim geodetskim zavodom (RGZ) u Srbiji realizuje francuska kompanija geoinformacionih servisa „Erbas“. Tim povodom danas (27. februar) su u najvećoj potiskoj opštini boravili ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio, ministar poljoprivrede vlade u ostavci Dragan Glamočić, direktor „Erbas-a“ Mišel Fega i direktor RGZ Zoran Krejović.

Prema rečima predsednika opštine Vuka Radojevića blizu 4.000 hektara, u vlasništvu PIK-a Bečej, i indivudualnih proizvođača, u pitanju su Agro promet i Spajić, koristiće besplatno rezultate podataka, koji bi trebalo da umnogome poboljšaju prinose kultura i ukupnu proizvodnju. Osim što satelitski snimci koriste poljoprivrednoj proizvodnji, oni jesu i osnov za dodelu inostranih subvencija, ali i za osiguranje useva. Kako je Glamočić istakao, proizvođači mogu imati velike koristi od primene ove tehnologije. On je dodao da će se sa RGZ-om nastaviti saradnja na potpunoj implementaciji i finalizaciji ovog projekta.

Prethodne tri godine radilo se na pripremi i dovođenju tehnologije, kao i na obuci kadrova koji rade na primeni. U kasnijim fazama primene, kako je Mišel Fega objasnio, ovom bi se tehnologijom, osim bojih prinosa, došlo i do najboljih ekoloških rezultata. Naime, na ovaj se način smanjuje emisija nitrata, optimalno se koristi đubrivo, a prinosi su maksimalni. Kako je Fega naveo, u decenijskoj komercijalnoj eksploataciji sistema u Francuskoj niti jedan korisnik nije odustao od korišćenja ovih podataka. Razlog tome je, kako je rečeno, to što beneficije za poljoprivrednike po hektaru iznose od 100 do 200 evra. Koristi koje lokalni poljoprivredni proizvođači mogu da imaju implementacijom ove tehnologije biće poznati na leto, ili na jesen, posle žetve.

Glamočić: Nakon izbora rešenje za PIK Bečej

Kako je Dragan Glamočić naveo, mehanizam za opstanak PIK-a je već pronađen, ali vlada nema trenutno mogućnosti da pomogne. Rešenje za očuvanje kombinata, kako je kazao, uslediće nakon parlamentarnih izbora.

Ambasador Francuske: Sa ministrom poljoprivrede obilazim francuske investicije u Srbiji

Fransoa Gzavije Denio rekao je da su investotori iz Francuske drugi po značaju u Vojvodini. On je danas obišao kompaniju „Kivonj“ koja je u Bečeju prošle godine otvorila proizvodnju poljoprivrednih priključnih mašina.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име