Građani opština Bečej i Novi Bečej u Osnovnom sudu u Bečeju mogu dobiti besplatnu pravnu pomoć koju pružaju predsednik suda i saradnici, petkom u sedištu suda u Bečeju, utorkom u sudskoj jedinici u Novom Bečeju.

Ovakva praksa uvedena je u skladu sa sudskim poslovnikom. Građani svakog petka od 9 do 12 sati, bez posebne najave, mogu sudijskim saradnicima u Osnovnom sudu u Bečeju izložiti eventualni problem i dobiti besplatni pravni savet. Ukoliko građani žele da im besplatnu pravnu pomoć pruži predsednik Osnovnog suda u Bečeju Goran Čimburović, moraju se prethodno najavati uz molbu koja se predaje na pisarnici.

Besplatnu pravnu pomoć građani mogu dobiti isključivo usmenim putem.

-Ne mogu se pisati tužbe, predlozi, podnesci, jer bismo onda došli u situaciju da sud sam sebi piše, kaže Marko Božović, portparol Osnovnog suda u Bečeju.

 Za ovakvu uslugu interesovanje građana je sve veće, dok ovim povodom u bečejski Osnovni sud svakog petka dođe njh desetak.

-Građani dolaze sa najrazličitijim pitanjima, pitanjima koja se tiču nadležnosti drugih državnih organa, a traže pomoć u sudu za nešto što se tiče Poreske uprave i katastra. Mi smo tu da ih usmeremo na to gde i na koji način mogu da reše svoj problem, ako ništa drugo, navodi Božović.

Ovakva praksa olakšava i rad sudija, budući da se na ovakav način „filtrira”, pre ulaska u proceduru, ono što nije predmet sudskog procesa, odnosno rada suda. Božović dodaje da besplatno pravno savetovanje pomaže i sudu i građanima.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име