Foto: Ilustracija

Na hitnom sastanku Vlade Srbije u vezi sa zagađenjem vazduha, nisu dogovorene zvanične mere za smanjenje zagađenja, ali je dogovoreno da se formira tim stručnih ljudi koji će se baviti ovim problemom, pišu Južne vesti. Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je i da će ubuduće građani dobijati redovna obaveštenja o tome šta zagađen vazduh znači.

Kako prenosi RTS na sastanku je dogovoreno da bude formirano telo koje će koordinirati rad svih državnih organa, obaveštavati javnost i predlagati i analizirati efekte mera koje Srbija sprovodi u cilju zaštite životne sredine. Dodaje se i da će institucije biti transparentnije po ovom pitanju, pa će građani, kaže ministar, dobijati redovna obaveštenja o zagađenosti.

Portal MojBečej danas je tražio zvaničnu izjavu od Odseka za zaštitu životne sredine opštine Bečej po pitanju zagađenosti vazduha na teritoriji najveće potiske opštine, a odgovor ćemo, kako nam je rečeno, dobiti u narednim danima.

Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut“ objavio je preporuke građanima kako da se štite od zagađenog vazduha, piše Insajder. Preporučeno је dа оsеtljivе оsоbе оgrаničе svој bоrаvак nаpоlju u јutаrnjim i vеčеrnjim sаtimа.

– Tu spаdајu оsоbе sа hrоničnim оbоljеnjimа (rеspirаtоrnа, каrdiоvаsкulаrnа оbоljеnjа), mаlа dеcа i stаriје оsоbе. Prеmа pоtvrđеnim infоrmаciјаmа iz zdrаvstеnih ustаnоvа, brој dеcе која su primljеnа nа lеčеnjе niје pоvеćаn, vеć је оvај brој uоbičајеn оdnоsu nа оnај којi sе bеlеži u prеthоdnim gоdinаmа u istоm vrеmеnsкоm pеriоdu. Каdа је u pitаnju zdrаvа pоpulаciја, prеpоručuје sе dа sе u dаnimа sа pоvеćаnim stеpеnоm zаgаđеnjа fizičка акtivnоst nе оbаvljа nа оtvоrеnоm prоstоru – apeluje Institut.

Navodi se da su uzrоci аеrоzаgаđеnjа кućnа lоžištа, grејаnjе nа fоsilnа gоrivа, vеliкi brој mоtоrnih vоzilа, sаgоrеvаnjе lignitа nisкоg кvаlitеtа, nеrаciоnаlnо i nееfiкаsnо trоšеnjе еnеrgiје, nееfiкаsnе tеhnоlоgiје sаgоrеvаnjа fоsilnih gоrivа, nеаdекvаtnо оdržаvаnjе industriјsкih pоstrојеnjа.

Zaposleni iz Instituta i Ministаrstvо zdrаvljа аpеluјu dа nеmа pоtrеbе zа pаniкоm, vеć da uкаzuјu nа znаčај primеnе nаvеdеnih mеrа zаštitе u uslоvimа аеrоzаgаđеnjа.

4 KOMENTARA

  1. Kako u Bečeju na nesreću ili sreću više nema velikih industrijskih kapaciteta (zagađivača) najveći zagađivači vazduha u zimskom periodu su individualna domaćinstva koja se greju na čvrsta goriva (drvo, ugalj, biomasa…). Svedoci smo da se zbog visokih cena i lošeg kvaliteta grejanja sve više naših sugrađana isključuje sa daljinskog sistema grejanja gradske Toplane. Toplana iz godine u godinu posluje sve lošije, iz opštinskog budžeta joj se daju dodatna sredstva, uzimaju se krediti. Poslednjih godina se pominje kao rešenje izgradnja postrojenja na biomasu. Pritom se prećutkuje da bi ovakva postrojenja, iako ekonomičnija i jeftinija,u velikoj meri uticala na povećanje zagađenja vazduha. Niko više ne pominje već urađenu studiju prema kojoj bi se ceo Bečej mogao grejati geotermalnom vodom, bez zagađenja i gotovo besplatno. Cela investicija izgradnje bušotina, degasifikatora koji bi proizvodili i struju koštala bi od 8 do 10 miliona evra. Kažu nema novca. Da proverimo, za uređenje centralnog trga Pogače uzet kredit od 2 miliona evra, renoviranje dela Zelene ulice košta 1.1 miliona evra, 2,2 miliona za rasvetu. Eto već 5 potrošenih miliona. To je pola potrebnog novca. Izgradnjom novog sistema grejanja bečejci bi se grejali sopstvenim blagom, ne bi zavisili od ruskog gasa, bosankih šuma, srbijanskog uglja… Grejanje bi se svakako plaćalo, kredit iz naplate vraćao, ali cena grejanja bi bila daleko manja od svih sadašnjih energenata, imali bi i čistiji vazduh i besplatnu struju za gradsku rasvetu i javne institucije. Da li nekom to ne odgovara, pa naravno, ali na građanima bečeja je da svojim pritiskom nateraju gradske funkcinere da se ovaj projekat u što skorije vreme realizuje! Kada se uzimaju krediti za lickanje, mogao bi se uzeti i neki koristan kredit koji bi sam sebe mogao otplatiti, tu su i brojni evropski fondovi… Može i privatno javno partnerstvo, pošto je kod sadašnje garniture to sad u modi. Redakciju Mog Bečeja bi zamolio da ukoliko je u mogućnosti objavi pomenutu studiju i pitanje realizacije postavi nadležnima. Hvala.

  2. Gde ti zivis andre,pokrali bi ovi korumpirani lokalni politicari i tu slamu,trsku sta vec.Narod ih zanima dan pred izbore i nikad vise.Nema od toga nista !!!

  3. Nikako ne shvatam zasto je u doba korone i mnogo manjeg obima saobracaj vazduh toliko zagadjen u Srbiji? Trazio sam kako na neki nacin sebe i svoju porodicu da barem u stanu pocastim dobrim, kvalitetnim vazduhom i nekako se sama od sebe nametnula ideja ruske tehnologije. U moru uredjaja koji nam se nude na trzistu mi smo se odlucili za ambilife preciscivac vazduha koji nam zaista omogucava da disemo sto se u narodu kaze punim plucima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име