Međunarodna konsultantkinja Jael Ohana i konsultantkinja za Srbiju Marija Bulat, ujedno i generalna sekretarka Krovne organizacije mladih Srbije, posetile su opštinu Bečej u sklopu evaluacije Nacionalne strategije za mlade Republike Srbije 2009 – 2014, koju realizuje Populacioni fond Ujedinjenih nacija.

Cilj posete je taj da se kroz razgovor sa donosiocima odluka i predstavnicima omladinskih organizacija i onima koji se bave mladima u najvećoj potiskoj optištin i utvrdi kako je NSM implementirana i koliki uticaj je imala na lokalnom nivou, dok je Lokalni akcioni plan za mlade bio je okosnica ovog sastanka.

Predstavnice UN-a interesovalo je kakvim se akcijama mladi u najvećoj potiskoj opštini najradije odazivaju. Odgovor na to pitanje bio je da mladi učestvuju u ekološkim i humanitarnim akcijama, a pretpostavka s tim u vezi jeste da mladi vole da vide produkt svog rada odmah po realizaciji.

Učesnici su se složili sa tim da je mlade u Bečeju veoma teško motivisati. Jedan od nedostataka, kako je Zoran Subotički, predsednik NVO Lidernet rekao, jeste i „omladinski centar 21. veka.

Skupu ovim povodom u Somboru, gde je počeo set poseta s ciljem prikupljanja informacija u vezi sa evaluacijom NSM, a koji su Ohana i Bulat posetile uoči dolaska u Bečej, prisustvovali su resorni većnik u gradskom veću, kao i koordinator tamošnje kancelarije za mlade, dok se u Bečeju niko od predstavnika lokalne samouprave i relevantnih institucija nije odazvao pozivu na sastanak.

Jael Ohana i saradnica upoznate su sa činjenicom da u opštini Bečej do sada nije raspisivan konkurs u okviru Lokalnog akcionog plana za mlade. Članica upravnog odbora Bečejskog udruženja mladih Marina Kovačev navela je da pri Ministarstvu omladine i sporta nedostaju konkursi za osnaživanje novih organizacija za mlade, dok je pozitivno ocenila činjenicu da organizacije koje imaju omladinske radnike akreditovane kod NAPOR-a dobijaju dodatne bodove kod resornog ministarstva prilikom apliciranja na konkurse. Predsednik BUM-a Aleksandar Đekić, inače organizatora ovog skupa u Bečeju, naveo je da ta organizacija ima pozitivna iskustva sa neformalnim mrežama organizacija na nacionalnom nivou.

Izveštaj koje su na osnovu iznetog sastavile biće predstavljen na validacionom sastanku u decembru u Beogradu. Podsetimo da je trenutno u procesu usvajanje nove Nacionalne strategije za mlade koja će važiti od 2015. do 2025. godine, a trenutno se nacrt ovog dokumenta nalazi u proceduri javne rasprave.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име