PEPO Energy biogasno postrojenje
PEPO Energy biogasno postrojenje

U Novom Miloševu danas je svečano pušteno u rad PEPO Energy biogasno postrojenje za proizvodnju zelene energije, zajednički poduhvat internacionalne MET grupe i lokalne kompanije Arhar Teh.

U potpunosti ekološko postrojenje kapaciteta 1.2 MW, koje žitne ostatke i bundevino meso pretvara u toplotnu i električnu energiju, sagrađeno je za osam meseci usprkos pandemiji kovid-19, a u izgradnji je učestvovalo više od 150 radnika različitih profila.

Postrojenje je iz kontrolne sobe u rad pustila potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović koja je istakla važnost izgradnje nove biogasne elektrane u Srbiji, pored 28 postojećih.

-Trenutno u Srbiji gradimo još 73 biogasne elektrane i sa oko 100 MW kapaciteta koji će biti instalisani za godinu, dve, Srbija će biti zemlja koja proizvodi više električne energije pomoću biogasa od Hrvatske, Slovenije i Crne Gore zajedno. Ovaj projekat pokazuje usmerenost Vlade Srbije ka zelenoj energiji, a svaki investitor koji ulaže u obnovljive izvore energije pokazuje da veruje u našu zemlju i našu energetsku politiku, navela je Mihajlović i podvukla da je PEPO Energy investicija vredna pet miliona evra i da zapošljava oko 30 ljudi.

ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović
ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović

Izgradnjom biogasne elektrane u Novom Miloševu, internacionalna MET grupa je nastavila svoje investicije u Srbiju, a predsednik izvršnog odbora MET Grupe Bendžamin Lakatoš naveo je da je PEPO projekat započet u maju 2020. godine.

-PEPO biogasna elektrana je još jedan veliki uspeh naše strategije okrenute ka obnovljivim izvorima energije koji pokazuje našu snažnu posvećenost zelenoj i održivoj budućnosti. Ovaj projekat takođe još jednom potvrđuje posvećenost kompanije Srbiji, zemlji u kojoj MET posluje od 2009. godine. Želeli bismo da nastavimo da investiramo u srpsku ekonomiju kroz širenje kako standardnih akivnosti, tako i aktivnosti u sferi obnovljivih izvora energije, rekao je Lakatoš.

Biogasna postrojenja, pored primarnog zadatka proizvodnje energije imaju ulogu i u zaštiti životne sredine, i to ne samo smanjenjem efekta staklene bašte, već i likvidacijom otpada poljoprivredne proizvodnje i biološki razgradivog komunalnog otpada.

1 KOMENTAR

  1. Pa zašto gospođa ministarka i veliki vođa ne podrže i projekat grejanja Bečeja na geotermalne vode? Nekoliko miliona evra da Beograd prosledi njima nije ništa, a nama rešava problem gubitaša Toplane, jeftinog grejanja i manjeg zagađenja!
    A da važniji su megalomanski jarboli, gondole, metro i spomenici od 9 miliona evra po Beogradu, za to ima para, a za prave razvojne projekte nema!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име