Priroda ne bi trebalo da ispašta zbog poljoprivrede, zbog profita bilo koga, kaže za portal MojBečej.rs Stevan Spajić, diplomirani biolog i aktivista u inicijativi Ozelenimo Bečej. O problemima u zaštiti životne sredine i o tome šta bi trebalo da se uradi da se oni rešavaju govorimo u emisiji.

Poslednjih nekoliko godina sve je više lokalnih inicijativa oko kojih se građani okupljaju kako bi pokušali da reše neki od ekoloških problema u zajednici u kojoj žive. To znači da su problemi u životnoj sredini sve veći, ali i da su građani sve svesniji činjenice da pokretači promena moraju biti upravo oni.

Zahvaljujući neformalnoj grupi entuzijasta „Ozelenimo Bečej“ poslednjih godinu i po dana na teritoriji najveće potiske opštine posađeno je nekoliko hiljada sadnica drveća. O tome šta su problemi u životnoj sredini u opštini Bečej i kako građani mogu zajedno da unaprede postojeće stanje govorimo sa diplomiranim biologom Stevanom Spajićem. Naš je sagovornik ujedno jedan od aktivista grupe „Ozelenimo Bečej“ koja se primarno bavi akcijama pošumljavanja. Vojvodina je najmanje pošumljena regija u Evropi, a tu pripada i opština Bečej.

Opšti zaključak analize rada lokalnih inspekcija za zaštitu životne sredine na teritoriji Vojvodine, kao i pravosudnih organa, objedinjene u publikaciji „Životna sredina pod lupom: Otvoreno o efikasnosti institucija“, koju je preprimilo Bečejsko udruženje mladih, jeste da nema očekivanog efekta njihovog rada. Naš sagovornik kaže – nedostaje komunikacija među građanima i institucijama.

Sađenje u opštini Bečej nastaviće se narednih meseci, jer aktivisti žele da opravdaju naziv inicijative oko koje su se okupili. Posao pošumljavanja se ne završava sadnjom, a sadnice drveća moraju se zalivati jer je sušni period sve duži i intenzivniji.

U Bečeju je važno podići zaštitne pojaseve u industrijskoj zoni.

Lokalni ekološki aktivizam nastavlja da raste i u drugim mestima širom Srbije i to sa mnoštvom različitih zahteva za rešenjem naraslih problema u životnoj sredini. Neki od tih problema, poput pošumljavanja moraju se godinama rešavati jer on neće nestati preko noći. Zagađenje vazduha i zemljišta iziskuje procese koji su često izuzetno skupi. Stoga je najkorisnije na vreme reagovati.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име