Zahvaljujući IPA projektu prekogranične saradnje, vrednom pola miliona evra, koji je opština Bečej potpisala u partnerstvu sa opštinama Alđa i Čongrad u Mađarskoj, do 31. jula trebalo bi da se završi izgradnja pristaništa za male brodove na Tisi kraj Bečeja.

Plutajuće pristanište sa ukupnim kapacitetom od 70 plovila u Bečeju biće postavljeno u delu Tise kod stepenica prema kamp naselju. Dva partnerska grada su završila radove, dok u Bečeju imaju svega nekoliko dana roka da posao završe, pa se optimistično planira da će od avgusta objekat biti u funkciji. Eržebet Kinka, zamenica predsednika Skupštine opštine Bečej kaže da turiste koji će rekom stići do Bečeja očekuju već ove sezone.

Inače, mala marina je plutajući objekat površine oko 230 kvadrata, koji će biti priključen na električnu mrežu, vodovod i kanalizaciju, sa kontejnerom koji sadrži kancelariju pristaništa, sanitarni čvor i čajnu kuhinju. Objekat će biti povezan sa obalom prilaznim mostom, a s nizvodne strane molom dužine 96 metara. Deo turističke signalizacije, kao i deo objekta je stigao. Kapacitit pristaništa i okoline je dvadesetak srednjih i 50 manjih plovila.

Od ukupnog iznosa projekta, za razvoj turizma opštini Bečej pripalo je 172.000 evra. Kako bi ispunila obaveze u ovom projektu i dala svoje učešće, opština Bečej morala je kreditno da se zaduži i to za 18 miliona dinara. Od pomenutog iznosa, nakon izveštavanja donatora o realizaciji projekta, u opštinsku kasu trebalo bi da bude vraćeno 85 odsto.

Inače, upravljanje malom marinom biće najverovatnije povereno nekom od javnih preduzeća u opštini Bečej, ali za sada o tome nismo mogli da dobijemo konkretnije informacije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име