Velelepna crkva čeka završetak rekonstrukcije | Foto: Vlastimir Jankov
Velelepna crkva čeka završetak rekonstrukcije | Foto: Vlastimir Jankov

Jedini pravoslavni hram u Bečeju, posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju, prilozima carskog Beča (19.000 forinti), carske Rusije (16.000) i vernika počeo je da se gradi 1851. godine i završen je 1858. godine. Sve je urađeno za sedam godina.

Posle veka i po, počela je detaljna rekonstrukcija hrama. Pretresen je krov, ojačani su zidovi… Pre tri godine je počela rekonstrukcija fasade. Krenulo se od tri tornja, koji simbolizuju Sveto trojstvo. Ovih dana su ukljonjene skele i bljesnuli su beli tornjevi. Na redu su radovi na timpanonu, nešto kasnije će se obraditi četiri stuba u korintskom stilu, pa fasada zidova hrama…

Bljesnuli beli tornjevi | Foto: Vlastimir Jankov
Bljesnuli beli tornjevi | Foto: Vlastimir Jankov

Niko ne zna da kaže do kada će sakralna lepotica biti opasana metalnim zidarskim skelama. Sedam godina je trebalo za kompletnu izgradnju svetinje sredinom 19. veka, a u 21. veku, kada je tehnologija izgradnje odmakla, već osam godina se radi, radi… Ne može se reći da efekat nije vidljiv, ali kada će se, konačno, okončati radovi rekonstrukcije jednog od simbola najveće potiske varoši.

Velelepna crkva živi svoj život, ali brojni turisti koje je posećuju zapamtiće je po „okovima“ u vidu građevinskih skela. A to, svakako, niko ne želi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име