Letnjikovac u porti pravoslavne crkve u Bočaru| Foto: Vlastimir Jankov
Letnjikovac u porti pravoslavne crkve u Bočaru| Foto: Vlastimir Jankov

Više od pola veka Bočarci nisu znali da je crkvena slava Sabor svetog argangela Gavrila, koja se slavi 26. jula, a sada su uveli i „malu slavu“ ili zavetnu slavu Majku Božiju Počajevsku, čije je obeležavanje 5. avgusta.

Bilo je objektivnih i subjektivnih okolnosti što su žitelji najmanjeg sela novobečejske opštine zaobilazili crkvu u velikom luku. Sad su druga vremena. Više nije nepodobno biti vernik. Naprotiv. Ne ide brzo i lako povraćaj onoga što je toliko godina bilo, najblaže rečeno, ignorisano. Ali, ide…

Ikona Majke Božije Počajevske | Foto: Vlastimir Jankov
Ikona Majke Božije Počajevske | Foto: Vlastimir Jankov

Prošlogodišnji kum Novica Nova Perišić poklonio je crkvi ikonu Majke Božije Počajevske, koja je iz Kijeva donešena, a supružnici Milorad i Nada Zorić darovali su stalak za ikonu i sad u crkvi postoje dve ikone za celivanje, Sabora svetog arhangela Gavrila i Majke Božije Počajevske.

-Zavetna slava je da nas Gospod i čudotvorna ikona Majke Božije Počajevske čuvaju, te da pod njihovim okriljem selo bude zaštićeno, pojašnjava sveštenik Aleksa Kuđeljić zašto je crkva, pored krsne, dobila i „malu slavu“.

Veranda sa česmom posvećenom arhangelu Gavrilu | Foto: Vlastimir Jankov
Veranda sa česmom posvećenom arhangelu Gavrilu | Foto: Vlastimir Jankov

Novi sveštenik u Bočaru je vrlo agilan. Iako je stigao u selo krajem aprila prošle godine, „razmrdao“ je meštane. Nije samo uvođenje zavetne slave novina, već je u saradnji s ljudima dobre volje pokrenuo projekat uređenja prostora za druženje vernika u letnjikovcu.

-Želja nam je da meštane približimo crkvi i da im omogućimo da saznaju više o tradiciji svog naroda. Završili smo verandu ili letnjikovac, svejedno, s leve strane ulaza u crkvenu portu. To bi trebalo da bude prostor u kojem se nastavlja druženje posle bogosluženja u hramu, mesto ljubavi čoveka prema čoveku, a ne da se završetkom svete službe u crkvi svi raziđemo kućama bez pozdrava, pojasnio nam je namenu novoizgrađenog prostora u crkvenoj porti sveštenik u Bočaru Aleksa Kuđeljić.

U prostoru poput verande, na čijem krovu je simbol hrišćanstva krst, nalazi se česma posvećena arhangelu Gavrilu, a iznad nje je reprodukcija ikone Sabora svetog arhangela Gavrila. Tu je i mermerna ploča u koju su uklesane reči: „Prijatelju okrepi dušu molitvom, telo okrepi molitvom, ponesi blagoslov o našem rodu srpskom narodu“.

-Imali smo nameru da nam letnjikovac ukrašava ikona Sabora svetog arhangela Gavrila i bili blizo dogovora s novobečejskim slikarom Miloradom Mićom Josimovićem da nam on uradi u ulju ikonu, ali pošto nismo zatvorili finansijsku konstrukciju, a nismo želeli da čoveku ostanemo dužni, odustali smo od te namere. Bar za sada, rekao nam je meštanin Slobodan Bata Adamović u ime Crkvenog odbora.

Kako je pre tri godine, povodom dva veka postojanja hrama, završena rekonstrukcija jednog od četiri više nego atraktivna arhitektonska zdaja u selu, novoizgrađeni letnjikovac se uklapa u ambijent. To se, na žalost, ne može reći za stotinak metara udaljenu oronulu rimokatoličku crkvu, a još manje za dva dvorca u centru sela, barona Bajića koji vapi sa rekonstrukcijom i porodice Hertelendi čija je rekonstrukcija započeta i onda se stalo s radovima dok se ne završi sudski proces.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име