Od Svetosavske akademije do „Dana Šekspira“

Na jednoj strani valja ispuniti stručni nastavni plan i program, a na drugoj strani u Ekonomsko-trgovinskoj školi ne beže od toga da pruže deci i profesorima mogućnost da se iskažu i u vannastavnim aktivnostima. Upravo to je bio razlog što su u renomiranoj školi organizovali prvu ovogodišnju pres konferenciju u pojačanom sastavu s predsednikom opštine mr Vukom Radojevićem.

-Nije predsednik opštine bez razloga sa nama, jer imamo izuzetnu saradnju s lokalnom samoupravom po pitanju stvaranja optimalnih uslova za rad, ali i vannastavne aktivnosti, bilo je prvo što je naglasila direktorka Ekonomsko-trgovinske škole Gordana Kovačev. Mnogo su nam pomogli u opremanju poslednja dva kabineta. Prošle školske godine zajedno s roditeljima, a ove sa Pokrajisnkim sekretarijatom za prosvetu. Inače, u školi više nemamo starih računara, jer smo ih sve zamenili i naši učenici imaju optimalne uslove za rad. Jedino nam problem predstavlja prostor, pa već desetak godina konkurišemo kod Ministarstva prosvete za rekonstrukciju i dogradnju sprata školske zgrade u dvorištu. Ako već ne može da se realizuje kompletan projekat rekonstrukcije, čija je vrednost oko 50 miliona dinara, onda su prioritet zamena prozora i elektro instalacije.

S dužnom pažnjom pratio je prvi čovek bečejske opštine izlaganje direktorke škole i postavio pitanje ekonomke opravdanosti u tako obiman projekat. Pogotovo ako se zna aktuelna situacija u državi.

-Podržavamo proaktivan pristup svih javnih ustanova, obrazovnih pogotovo, i apliciramo po raznim konkursima prema višim nivoima vlasti, kako bismo putem sufinansiranja uspeli da obezbedimo sredstva za određene projekte i time poboljšali kvalitet rada u školama. A što se tiče sufinansiranja organizovanja vrhunskih školskih takmičenja, tu neće biti problema. Neka naša deca beleže dobre rezultate, a mi smo tu da ih podržimo, uključio se u razgovor predsednik opštine Bečej mr Vuk Radojević.

A prvo takmičenje državnog karaktera održaće se 11. i 12. marta u Bečeju, jer je prošle godine bečejska maturantkinja Dragana Savić osvojila prvo mesto u Srbiji iz predmeta Osnovi ekonomije, čime je zavrednela da njena škola bude domaćin elitnog takmičenja na kom će učešće uzeti pedesetak škola iz cele države.

-Ponosni smo na našu decu, koja su u poslednjih petnaestak godina osvojila četiri puta prva, dva puta druga i jedanput treće mesto u državi na takmičenjima iz raznih predmeta. Ali, nisu nam deca dobra samo iz bazičnih ekonomskih nauka, već i drugih

oblasti, nastavlja pohvale na račun svojih đaka, a samim tim i profesora, direktorka Gordana Kovačev.

Prva prilika da se to potvrdi je Svetosavska akademija, čiji će domaćin ove godine biti, upravo, Ekonomsko-trgovinska škola, a u bogat i šarenolik program biće uključeni i učenici preostale tri srednje škole, ŠOSO „Bratstvo“ Gimnazija i Tehnička škola.

-Tema ovogodišnje Svetosavske akademije biće: Znanje i prosveta, uključila se u razgovor profesorka srpskog jezika Žarka Svirčev. Veoma smo ponosni i na činjenicu da smo u konkurenciji 40 škola izabrani među šest koje će realizovati projekat Ministarstva kulture vezan za medijsku pismenost u okviru kampanje “Ako imaš šta da kažeš, reci“. Prvu fazu smo već realizovali, a sledi nam završni radovi i izrada tri kratka filma, koji će biti prezentovani krajem februara. Povodom četiri veka od smrti velikog dramskog pisca Viljema Šekspira, od 18. do 22. aprila organizovaćemo „Dane Šekspira“, u okviru kojih će biti brojne aktivnosti, od debata, preko izložbi, kvizova, predavanja, do filmskih projekcija i sve će biti dostupno svim srednjoškolcima, ali i ostalim zainteresovanim sugrađanima.

Dužnu pažnju zaposlenih u Ekonomsko-trgovinskoj školi privlači i aprilska promocija škole, kada će ugostiti male maturante i pojasniti im zašto treba da nastave školovanje, baš, u ovoj školi. Maj mesec je uvek rezervisan za maturante, a ove godine se priprema posebna fešta poslednjeg školskog dana, kao i učešće na tradicionalnom maturantskom plesu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име