Običaj da se na Bogojavljenje ulazi u hladnu vodu i pliva za časni krst je tradicija među pravoslavnim hrišćanima, a u Tisi u Bečeju, već skoro deceniju i po. U kontinuitetu tradicija se održava samo ulaskom u vodu i simboličnim isplivavanjem par desetina metara, ali bez časnog krsta na cilju.

Ove godine, sa temperaturom tek ispod nule, ali uz sunčeve zrake, u Tisu je ušlo oko 30 muškaraca.

Oni su ove godine ušli u Tisu 19. januara
Oni su ove godine ušli u Tisu 19. januara

Minulih 13 godina o ovom događaju brinuo je i inicijator Božidar Hadnađev sa prijateljem Veljkom Prkosovačkim. Božidar živi i radi u Engleskoj, ali njegov otac Paja (70), kao najstariji učesnik, nastavlja tamo gde je sin stao.

Sve je proteklo u najboljem redu
Sve je proteklo u najboljem redu

Bečejac Srbislav Čiplić već je pet puta uspeo da bude najbrži u plivanju za časni krst, ne samo u Smederevu gde živi i radi, već i u drugim mestima.

Srbislav Čiplić u poseti sugrađanima
Srbislav Čiplić u poseti sugrađanima

Umesto u ruke plivača, smederevski časni krst otići će ove godine u ruke onog ko na licitaciji ponudi najvišu cenu, a prihod će otići u najhumanije svrse – za lečenje dečaka Filipa Ivanovića (10). Podršku ovom gestu i lečenju dečaka možete dati porukom na broj 3030 sa tekstom 699.

Uvek ima publike
Uvek ima publike

Kao i ranijih godina bilo je i znatiželjnih posetilaca. Ne treba posebno najavljivati, znaju Bečejci da će 19. januara u Tisi da se pliva, uz blagoslov ili ne.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име