A belgrádi Médiaképzési Központ és a Rotari klub Beograd Dunav kezdeményezésére indult el nemrégiben a Tandem elnevezésű start-up projekt. Az elképzeléssel a vakokat szeretnék bekapcsolni a fiatalokat érintő programokba, és ehhez első partnerüket Óbecsén találták meg Bojan Biga személyében.

– Az adta az ötletet, hogy a közösségi hálón megláttam Bojant, amint vakon bütyköli a tandem kerékpárját. Jól ismerem, hiszen Óbecsén egy filmet is készítettünk az életéről, ekkor mutatta be azt is, hogyan biciklizik. Közúton az édesanyjával vagy az öccsével ül a tandemre, de biztonságos terepen egyedül is vezeti a kerékpárt. Ilyenkor egy látó személy folyamatosan csengetve halad előtte, meséli Miomir Rajčević, a Médiaképzési Központ igazgatója.
Rajčević ötletét a Rotari klub Beograd Dunav is támogatta, a megvalósításba pedig az óbecsei Rotary Club is bekapcsolódik. Az akció során először régi bicikliket kell begyűjteni és Óbecsére szállítani, ahol Bojan két drótszamárból egyet csinál majd, és ezért természetesen pénzt is kap. Az akcióba szeretnék bevonni a szabadkai Partizan bicikligyárat is, amelynek a raktárában, a Régiért újat akciónak köszönhetően, sok régi kerékpár hever. Ha ezek között akad két hasonló modell, Bojan belőlük készít egy tandemet. Belgrádban biciklikölcsönző is működik, de egyelőre egyetlen tandemje sincs, ők a majdani tandemek bérlését nem fogják megfizettetni a vakokkal.
– Azt tervezzük, hogy minden, Bojan által elkészített tandem kerékpárnak szerzünk szponzort, aki megveszi a biciklit Bojantól, hogy ő folytatni tudja a munkát. A biciklikölcsönző is adna a bevételéből Bojannak, aki ezt a pénzt alkatrészekre és segítőinek a kifizetésére fordíthatná. A fiú ugyanis sok mindent megcsinál egyedül, de heggeszteni és festeni nem tud, mondja Rajčević.
Bojan egyébként gyógytornásznak tanult, gyakornokként hat hónapot dolgozott az óbecsei gyógyfürdőben, de végül nem kapott állást a szakmájában. Mint mondja, lesznek gondok a biciklikészítés során, de számára a problémák megoldása elsősorban szervezési kérdést jelent. Az első tandem nemsokára kikerül a kezei közül.
A program kiötlői azt szeretnék bebizonyítani, hogy vak ember is vállalkozhat, és vállalkozóként Bojanhoz hasonlóan még munkaadó is lehet. A Rotari klub Beograd Dunav képviselője, Borivoje Kovačević elmondta, azt tervezik, hogy ha elkészül legalább tíz tandem kerékpár, Duna-parti biciklis túrákat szerveznek, amelyeken látók ülnek majd nyeregbe vakokkal.

F.R.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име