On je novinarima govorio o malom broju pritužbi na rad suda, prihodima od taksi i kazni, ali i o izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, te o Nacionalnoj strategiji za reformu pravosuđa, kao i analizi sudske mreže.

Božović je ocenio da je procenat od svega 2,2 odsto starih predmeta koji su u prošloj godini ostali nerešeni, kao i to da je u 2019. evidantirano 10 pritužbi na rad suda, kao i dva prigovora na povredu prava suđenja u razumnom roku, znak efikasnosti rada suda i rezultata kakve postižu sudovi u Evropi.

Tokom 2019. godine u Osnovnom sudu u Bečeju primljeno je 5.889 novih predmeta u svim materijama, što je s predmetima iz prethodne godine dostiglo ukupnu brojku od 9.175. Meritorno je rešen 4.561 predmet, a na drugi način dodatna 2.282.

-Od 220 starih predmeta, što je iznosilo 6,9 odsto od ukupno 3.286 nerešenih predmeta po svim materijama na početku minule godine, samo su 52 stara predmeta ostala nerešena, što je 2,2 odsto u odnosu na 2.332 nerešena predmeta početkom ove godine, rekao je sekretar i portparol Osnovnog suda Bečej Marko Božović.

Lane je od sudskih taksi i troškova prilikom postupka prihodovano 25 miliona dinara, a više od tri i po miliona dinara od kazni iz krivičnih postupaka.

-Zahvaljujući uspešnoj saradnji s policijom, Tužilaštvom i Centrom za socijalni rad, postigli smo zapažene rezultate i u oblasti vezanoj za izricanje hitnih mera po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici. Odmah se reagovalo po prijavi predmeta i u roku od 24 sata su rešavani, a sve žrtve su zaštićene. Izrečeno je 108 rešenja u kojima je određeno hitno iseljenje iz stana ili zabrana komunikacije sa žrtvom. Nije bilo težih posledica iz oblasti porodičnog nasilja, što je zasluga pomenute saradnje s drugim institucijama, dodao je Božović.

Građani treba da znaju da se postupak izvršenja i obezbeđenja potpuno izmešta iz suda i odlazi u nadležnost javnih izvrštelja. Sud, osim donošenja rešenja, više nema nikakvu nadležnost u izvršnom postupku. Izuzetak su porodični odnosi i vraćanje na rad po sudskoj presudi.

Prema rečima sekretara Suda u Bečeju, Nacionalna strategija za reformu pravosuđa trebalo bi da donese i izmene u smislu odnosa osnovnih i prekršajnih sudova. Jedan od rešenja je, kako je rečeno, da prekršajni sud bude u sastavu osnovnog suda i da čine jedan.

Goranu Čimburoviću je prošlog maja istekao petogodišnji mandat, te je on sada u statusu vršioca funkcije predsednika Osnovnog suda. Ostalo je da Narodna skupština potvrdi novi mandat, budući da je konkurs sproveden, a Čimburović ponovo izabran na tu funkciju.

Pogledajte TV prilog

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име