Nije nikakva novost da je dece u opštini Bečej sve manje, te ni da najveća potiska opština ima problem sa natalitetom, ali i brojem stanovnika i siromaštvom uopšte.

U godini za nama ima nekoliko nepovoljnih novina: umesto tri, u Domu zdravlja Bečej od novembra radi samo jedan ginekolog i na njega su upućene sve žene iz opštine, a sa druge strane, ove školske godine je svaka škola u opštini upisala bar jedno odeljenje manje.

Novac iz budžeta opštine Bečej za pomoć siromašnoj deci je godinama znatno manji nego što je to bilo pre deset godina. Naime, na početku rada na LAP za decu, iz opštinskog budžeta na raspolaganju je bilo dva miliona dinara, a već godinama unazad, samo 400.000, dok je problema sve više.

-To nije dobro za lokalnu politiku podrške socijalno ugroženima i nikako se ne može pozitivno odraziti na budućnost dečaka i devojčica u bečejskoj opštini koji žive u siromašnim i mnogobrojnim porodicama, ocenjuje Izabela Šormaz, predsednica „Društva prijatelja dece“.

Razloge smanjenja broja učenika iz društva prijatelja dece koji sprovode Lokalni plan akcije za decu, vide u lošoj ekonomskoj situaciji opštine Bečej. Mnoge porodice su zbog toga bile prisiljene da napuste svoje domove i da „odu trbuhom za kruhom“ kako u veće gradove, tako i u razvijenije evropske zemlje.

Autori Lokalnog plana akcije za decu u opštini Bečej navode da je neophodno što pre uspostaviti sistem kontinuiranog praćenja dece koja žive u siromaštvu i socijalnoj isključenosti. Takva deca izlaze iz sistema ili nisu u njemu, ne idu u škole, što je problem kako za njih same, tako i društvo uopšte.

 

Više u TV prilogu

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име