Udruženje bubrežnih bolesnika na hemodijalizi opštine Bečej proteklog je vikenda organizovalo skup sa ciljem da se otvore važna pitanja i članovi edukuju o pravima i mogućnostima u smislu zdravstvene zaštite.

Skupu u Kući Novog sela pri Gerontološkom centru prisustvovali su i drugi članovi partnerskih organizacija.

Bečejski bubrežni bolesnici obraćali su se od 2014. godine, otkako postoje, nadležnima u lokalnoj samoupravi kako bi se pokrenulo pitanje otvaranja centra za dijalizu u Bečeju, jer im putovanje i do tri puta nedeljno u Novi Sad i Vrbas predstavlja opterećenje na već teško zdravstveno stanje. Međutim, do konkretnih koraka nije došlo. Prema rečima predsednika organizacije Imrea Harcija, ponovo će se ovih dana obratiti tim pitanjem novom predsedniku opštine.

Zoran Mišković, predsednik Saveza bubrežnih bolesnika, upoznat je sa inicijativom bečejskog udruženja koje je inače član udruženja na čijem je čelu. On je ovom prilikom istakao pogodnosti osnivanja manjih centara, kako za pacijente, tako i za zdrastveni sistemu uopšte. Jer, kako objašnjava, u manjima je odnos lekara i pacijenata prisniji, kao i odnos lekara sa porodicom pacijenta, a više je i mogućnosti za adekvatniju dijalizu.

U najvećoj potiskoj opštini ima 25 bubrežnih bolesnika kojima je neophodna dijaliza. Oni preko Doma zdravlja Bečej ostvaruju to pravo, a njihovo ih osoblje organizovano odvozi u dijalizne centre u Novi Sad i Vrbas.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име