– Izražavamo veliko zadovoljstvo povodom odobravanja realizacije projekta „Više transparentnosti u lokalnoj vlasti – prava građana, obaveza države“ i potpisivanja ugovora između Olof Palme internacionalnog centra iz Stokholma i naše organizacije. BUM je ove godine jedina nevladina organizacija sa Balkana kojoj je Olof Palme centar odobrio realizaciju novog projekta, odnosno uključio kao nove partnere u njihov program, izjavio je danas (28. marta) na konferenciji za novinare predsednik Bečejskog udruženja mladih Aleksandar Đekić.

Ovaj projekat, kako je Đekić objasnio, realizovaće se na teritoriji opštine Bečej ukupno 12 meseci. Primarni cilj projekta jeste unapređenje odgovornosti i transparentnosti lokalne vlasti, kao i povećanje nivoa učešća građana u lokalnom budžetskom procesu.

– Ciljeve projekta dosegnućemo kroz splet od 14 različitih glavnih aktivnosti u koje spadaju seminari, ulične akcije, analize javnih nabavki, monitoring realizacije budžeta, okrugli stolovi, tv emisije, medijska kampanja, široka mobilizacija zajednice, istraživanje javnog mnjenja, analiza budžetskih prioriteta za 2015. godinu, publikacija „Društveno odgovorne lokalne javne finansije“ i još neke interesantne aktivnosti koje ćemo prezentovati naknadno kao iznenađenje, objasnio je prvi čovek BUM-a.

Aleksandar Đekić istakao je i značaj formiranja „Građanskog saveta za javne finansije“ koji će se baviti monitoringom realizacije budžeta opštine Bečej i sprovođenjem javnih nabavki kroz analize, preporuke, saopštenja i javna zagovaranja, kao i sve druge aktivnosti koje će doprinositi većoj transparentnosti na lokalu. To telo će biti sastavljeno od zainteresovanih i motivisanih građana, predstavnika udruženja građana, medija, preduzetnika, sportskih klubova, odnosno svih onih na koje realizacija budžeta direktno ili indirektno utiče. Ovo telo će zastupati stavove i autentične potrebe građana opštine Bečej, naročito onih koji su politički nerelevantni.

Prvi seminar za obuku članova „Građanskog Saveta za javne finansije“ održaće se od 24. do 27. aprila u Relax Spa centru u Kovačici, na kome će predavači biti relevantni stručnjaci u oblasti javnih finansija. Putne troškove, ishranu i smeštaj pokriva BUM.

– Građani koji žele da učestvuju u radu Saveta ne moraju biti eksperti u oblasti javnih finansija. Neophodna je samo dobra volja i motivacija, a predavači će polaznike obučiti i osnažiti za rad tokom seminara, okruglih stolova i sličnih skupova. Pozivamo sve zainteresovane građane da se za članstvo u Savetu prijave putem prijave na BUMovom sajtu najkasnije do 17. aprila.  

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име