Sa jedne od prethodnih radionica u okviru saradnje BUM-a i EU info point-a iz Novog Sada
Sa jedne od prethodnih radionica u okviru saradnje BUM-a i EU info point-a iz Novog Sada

Bečejsko udruženje mladih (BUM) u maju nastavlja sa organizacijom raznovrsnih aktivnosti za građane i građanke opštine Bečej.

U utorak 14. maja od 17.30 sati u prostorijama Narodne biblioteke Bečej u Bačkom Gradištu biće organizovana radionica „Ženska prava su ljudska prava“. U subotu 18. maja od 17 sati u prostorijama Bečejskog udruženja mladih zainteresovani mogu da nauče ili usavrše veštinne heklanja, dok je za sredu 22. maja od 19 sati u Pozorišnom klubu u Bečeju zakazan pab kviz – „Ono sve što znaš o Evropi“. Svi programi su besplatni i nastali u saradnji sa EU info pointom iz Novog Sada.

Radionica: „Ženska prava su ljudska prava“ – 14. maja u Bačkom Gradištu, u biblioteci u 17.30 sati. 

Na radionici „Ženska prava su ljudska prava“ akcenat je na povećanju znanja o značaju rodne ravnopravnosti i potrebi za ugrađivanje rodne perspektive u sve sfere društvenog života. Biće reči o mehanizmima za uključivanje žena iz seoskih sredina u participativne procese. Radionicu vodi Ana Aćimov, novinarka, članica radnih grupa za izradu lokalnog akcionog plana za unapređenje rodne ravnopravnosti u opštini Bečej u dva mandata, sa višegodišnjim iskustvom u imlementaciji projekata za unapređenje participacije žena u procesima donošenja odluka na lokalnom i regionalnom nivou.

Radionica heklanja – 18. maj u prostorijama Bečejskog udruženja mladih, sa početkom od 17 časova.

Šarolta Legvari, nastavnica matematike u Osnovnoj školi „Svetozar Marković“ u Bačkom Gradištu, zajedno sa koleginicom, održaće radionicu heklanja. Heklanjem se bavi od 1999. godine, a u poslednje vreme izrađuje isključivo igračke.

U biblioteci u Bačkom Gradištu više od decenije organizuje sekciju heklanja. Od pre dve godine svakog ponedeljka u večernjim satima devojčice i dečaci uče da heklaju i usavršavaju ovu veštinu. Šarolta kaže da je heklanje joga za dušu. Na radionici u Bečeju zainteresovani će moći da nauče osnovne bodove, a oni koji imaju predznanje dobiće instrukcije od voditeljki radionica kako da usavrše heklanje. Heklanje poboljšava finu motiriku, pamćenje, a osim toga što smiruje, poboljšava i koncentraciju. Takođe, heklanje je odličan način da se ispolji kreativnost.

Pub kviz – 22. maj u Pozorišnom klubu u Bečeju, sa početkom u 19 časova.

Već nekoliko godina unazad takozvani pab kvizovi su veoma popularni u lokalnoj zajednici. Ovaj koncept socijalne interakcije kroz igru, takmičenje i druženje pokazao se kao veoma koristan mehanizam za razmenu informacija, ideja ali i edukacije. Iz krugova „odraslih“ polako je prešao i popularizovan je od strane NVO koje se bave radom sa decom i omladinom i na mlađu populaciju, ušao je i u obrazovne institucije.

„Ono sve što znaš o Evropi“ je koncept kviza koji u fokus stavlja evropski identitet građana kako opštine Bečej tako i Srbije. Programski kviz biće koncipiran kao klasičan „pab“ kviz ali sa temama koje se tiču Evrope kao specifičnog prostora koji povezuje zajednička prošlost, mobilnost kultura i uticaj multikulturalnosti na prostorima širom kontinenta. Poseban segment biće stavljen na sve oblike evropskih integracija tokom istorije sve do stvaranja i razvoja EU. Jedna deo kviza biće posvećen i pan-balkanskim integracijama i multikulturalnosti prostora Balkana.

Sa temama kao što su društvena istorija evropskih državnih sistema, stvaranje nacionalnih država tokom istorije i ujedinjavanje nacija, lingvističke tendencije u razvoju evropskih jezika, multikonfesionalnost, multikulturalnost pojedinih prostora, panslavistički tokom razvoja balkanskih zemalja ali i temama kao što su savremena kultura, umetnost, popularna kultura koja definiše evropski duh i identitet.

Kviz je namenjen različitim uzrastima, uglavnom za mlade i odrasle učesnike. Inter generacijski pristup je jedan od važnih karakteristika ovog projekta. Razmena informacija u neposrednoj interakciji učesnika različitih generacija koje imaju, vrlo često, različito viđenje društvenih pojava, istorijskog konteksta je deo koncepta i i ideje samog kviza. Kviz će trajati dva do tri sata u Pozorišnom klubu, Gradsko pozorište Bečej. Biće ukupno šest tematskih celina sa po 10 pitanja.

Moderatorka kviza je Tatjana Drapšin, novinarka „Bečejskih dana“, klasični filolog. Od sredine 90-ih učestvuje u programima razvoja lokalne zajednice. Radila je na izradi nekoliko strateških dokumenata koji su bili veoma važni za procese evropske integracije u lokalnoj zajednici, u programima razvoja zajednice sa Američkom fondacijom za razvoj (deo USAID programa), u programima izrade i implementacije pojedinih strateših dokumenata (Lokalni akcioni plan za ekonomski razvoj, Lokalna strategija razvoja usluga socijalne zaštite (sa UNDP), LAP za decu, Lokalni akcioni plan za obrazovanje i zapošljavanje romske populacije i dr.) Novinarsvom se bavi od početka 90-ih uz duže ili kraće prekide sa fokusom na istoriju lokalne zajednice, kulturu i društvene teme. Redovna je učesnica kvizova i kvizmaster prvih pab kvizova u gradu.

Za sve informacije u vezi sa aktivnostima i prijavama zainteresovani se mogu obratiti na kontakt: Valentina Jelić, valentina@bum-becej.org, +381 62 181 39 79

Do sada su na srpskom i mađarskom jeziku organizovane brojne aktivnosti u Bačkom Gradištu, Bačkom Petrovom Selu i Radičeviću, a u planu su nove radionice u Bečeju i u preostalim naseljenim mestima opštine Bečej.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име