Bečejsko udružnje mladih (BUM) je i ove godine istraživalo mnjenje građana o budžetu opštine Bečej. Građani su imali priliku da putem onlajn formulara i anketiranja na terenu kažu šta su njihovi prioriteti kada je kreiranje budžeta za narednu godinu u pitanju. Rezultati anketiranja predstavljeni su donosiocima odluka, predsedniku opštine Bečej Draganu Tošiću i načelnici Odeljenja za finansije opštine Bečej Zorki Kosovac, kako bi se prioriteti građana našli u Odluci o budžetu opštine Bečej za 2017. godinu.

Građani su i ove, kao i prethodnih godina, kao prioritet naveli otvaranje radnih mesta, odnosno više privrednih aktivnosti.

-Veoma nam je bitno da znamo šta su prioriteti građana naše opštine, naročito kada znamo da se budžet opštine puni upravo novcem poreskih obveznika, građana, svih nas…rekao je u uvodnom izlaganju Aleksandar Đekić, predsednik Bečejskog udruženja mladih.

Prema njegovim rečima, u istraživanje je uvršteno skoro 12.000 glasova u smislu budžetskih prioriteta, s tim da je svaki građanin mogao sa liste da odabere najviše tri budžetska prioriteta.

Čak 1.704 glasa ima privreda – odnosno otvaranje novih radnih mesta, od ukupno 24 ponuđenih odgovora.

-Nadamo se da će tokom finaliziranja budžeta bar deo prioriteta građana naći mesto u budžetu i da će se na taj način reagovati na njihove probleme, dodao je Đekić.

Iako smo ankete distribuirali na više mesta, sanacija vodovodne mreže u Bačkom Petrovom Selu, koja prvobitno nije bila izdvojena u anketi, drugi je prioritet svih građana opštine Bečej, sa ukupno 1.341 glasom.

-Drago nam je da su građani sami nominovali oblasti i konkretne investicije koje bi im popravili kvalitet života, naveo je predsednik BUM-a.

Asfaltiranje ulica prepoznalo je kao prioritet 993 građana najveće potiske opštine, dok je za ulaganja u životnu sredinu glasalo njih 239.

I lokalna vlast i civilni sektor treba u budućnosti više treba da rade na podizanju svesti građana kada je zaštita životne sredine u pitanju, zaključeno je na sastanku.

-Zaštita životne sredine pri kraju je liste prioriteta naših sugrađana. S druge strane, Bečejci od opštine očekuju da otvara radna mesta, što nije njen posao, ali svakako jeste kreiranje adekvatnog privrednog ambijenta, navela je Ana Aćimov, članica BUM-a.

Dalje, nove sportske terene po opštini Bečej na ovaj način 745 građana, dok je sport kao oblast prioritet za 239 građana. Za bolju javnu rasvetu glasalo je 841 žitelja bečejske opštine.

Prema rečima Bojana Pejovića, člana BUM-a, građani su posebno pozdravili to što smo ih bili na terenu, što su mogli sa nama neposredno da komuniciraju, dok je bilo pohvala i za to što smo anketu objavili na internetu.

-Jedan od prioriteta za koji nam je rečeno da vam prenesemo jeste i to da građani žele da se više uloži u javnu rasvetu, ali i da se stane na put vandalizmima. Svi mi smo svedoci narušavanja izgleda i lomljenja javne imovine, a građani vide da bi rešenje bilo postavljanje video nadzora na više lokacija, angažovanje obezbeđenja, kazao je Bojan Pejović.

Predsednik opštine Bečej Dragan Tošić pozdravio je inicijativu BUM-a i obećao da će desetak od ukupno 24 prioriteta iz ankete naći mesto u budžetu za narednu, 2017. godinu.

-Rekli ste da su nova radna mesta prioritet građana, a s tim u vezi imam da kažem da mi već sada imamo četiri pisma o namerama potencijalnih investitora, a da će bar tri od četiri investicije biti realizovane u narednoj godini, što će doneti nova radna mesta za naše sugrađane, rekao je predsednik opštine.

On je rekao da će lokalna vlast sanirati vodovodnu mrežu u Bačkom Petrovom Selu, kako iz sopstvenih prihoda, tako i novcem iz drugih izvora, kao i da su već pokrenute pripremne aktivnosti u smislu tog velikog projekta, vrednosti oko 40 miliona dinara. S tim u vezi, Tošić je rekao da će, ukoliko meštani Bačkog Petrovog Sela za njegovog mandata ne budu imali kvalitetnu vodu, smatrati to političkim neuspehom aktuelne vlasti.

Zorka Kosovac, načelnica Odeljenja za finansije, rekla je da su za kreiranje budžeta, osim Zakona o budžetskom sistemu, osnovna smernica i upotstvo Ministarstva finansija, kao i da će budžeti lokalnih samouprava ove godine imati 17, umesto 15 programa. Dva nova programa se odnose na energetsku efikasnost i političke aktivnosti.

-Kao što smo sa tim prethodno upoznati na sastancima gde je učestvovalo resorno ministarstvo, u kreiranju ovog budžeta posebno moramo da vodimo računa o planiranju prihoda. Na taj način se ograničava trošenje, ali i da su plate ostale na nivou od prošle, odnosno pre dve godine, rekla je Kosovac. Ona je dodala da će ovaj budžet biti pregledniji u odnosu na prethodne.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име