Tridesetak aktivista sakupljalo je u subotu (26. jul) smeće sa obale i priobalja Tise. Četvrtoj po redu akciji „Da nam svima bude draža čista tiska plaža“, u organizaciji Bečejskog udruženja mladih, odazvali su se i ronioci iz spasilačkog tima „Tisa Senta“ iz Sente. Plastična ambalaža, staklene flaše, odevni predmeti, obuća sakupljena na gomilu i još koješta, natovareni na prikolicu, odnešeni su tamo gde im je i mesto, na deponiju. [widgetkit id=125]

Kako članica BUM-a Bojana Pejović navodi, poenta ove akcije nije samo u čišćenju, već pre svega na skretanju pažnje.

– Na ovaj način opominjemo naše sugrađane da ne ostavljaju i ne bacaju smeće za sobom. Nadam se da će svake godine biti sve manje otpada i da će Bečejci više obraćati pažnju na to kako i gde odlažu otpad, kaže Pejović.

Ronioci okupljeni oko senćanskog tima deo su ovakvih skupova od maja, a da se odazovu pozivu bečejske omladine nisu oklevali. Osim što je priobalje ove panonske reke sada čistije, ono je i bezbednije za kupače.

– Ljudi svašta ostavljaju za sobom. Stare gume, plastika, kreme za cipele, i još smo na štošta naišli. Pored toga, problem mogu da naprave i kočići kojima se fiksiraju čamci, ali i svezano granje. To smo iz plićih delova odvlačili u dubinu, jer, ako se nalaze na manje od, recimo, tri metra, mogu da ugroze bezbednost kupača, objašnjava Saša Ristić, ronilac. Ipak, kako kaže, Tisa kod Bečeju jeste čistija u odnosu na druge delove, a na to ukazuju rečni rakovi, ali i razno podvodno rastinje.

Nakon višečasovnog „češljanja“ reke i obale, akcijaši su nastavili druženje uz ručak koji je obezbedila „Plaža Pivarac“ i osveženje koje je donirao „Tisa coop“. Tradicionalnu aktivnost BUM-a podržali su i Javno preduzeće „Komunalac“ i „Potisje“ DOO.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име