Drugog vikenda jula petnaest Bumovaca se uputilo ka Zenici, kako bi pomogli pri renoviranju tamošnjeg omladinskog centra, čije je otvaranje iniciralo zeničko omladinsko udruženje “Reaktiv”. Ova akcija samo je deo međunarodnog programa “Movements across morders – MAB” (Kretanje preko granica), čiji je BUM učesnik.

Naime, od februara 2014. godine zaživelo je partnerstvo između omladinskih organizacija iz Bečeja i Zenice. Mladi su samostalno osmislili projektnu ideju pod simboličnim nazivom “Jedan veće od dva” i uputili je ka Omladinskoj fondaciji Schüler Helfen Leben iz Sarajeva, koja u okviru svog MAB programa podržava inicijative fokusirane na osnaživanje, povezivanje i zajednički angažman mladih osoba iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Sam projekat podrazumeva dvosmernu razmenu, odnosno trodnevni boravak i omladinske akcije mladih u Zenici u julu, a u Bečeju u septembru mesecu.

Kako kaže koordinatorka bečejske grupe, Marina Kovačev, u dogovoru sa mladima iz Zenice osmišljen je raznolik program, odnosno akcija u Zenici je podrazumevala renoviranje prostora, dok će se u Bečeju raditi na performansu i zajedničkoj tribini o položaju mladih u Srbiji i BIH. Ipak, bogatstvo ovog programa je pozadina samih aktivnosti. Mladi su tokom razmene smešteni u kućama učesnika, upoznaju drugačiju veru i kulturu, oslobađaju se predrasuda, sklapaju prijateljstva. Ponosna sam što BUM učestvuje u ovako važnom procesu izgradnje stavova i tolerancije kod omladine, navodi Marina.

“Mislim da je naziv projekta u potpunosti opravdao svoj smisao i da smo pokazali i dokazali da zajedno radimo mnogo brže, efikasnije i produktivnije. Mogu reći da sam bogatiji za 15 novih prijatelja, novo životno iskustvo i da jedva čekam da se mi uputimo preko Drine” nadovezuje se koordinator grupe iz Zenice, Aldin Alić.

Jedan od učesnika razmene iz Bečeja, Bojan Milovac ističe da je njegov najjači utisak koliko mladi u Bečeju i Zenici istovremeno isto, a i različito žive. “Aktivizam nas je spojio, a zapravo smo se upoznali iz mnogo više aspekata. Tome je doprinela i činjenica da se razmena odvijala u vreme ramazana, što je za mlade iz Bečeja bilo novo iskustvo, sa kojim nemamo prilike da se susrećemo. Zenica je veliki i lep grad, domaćini su se zaista potrudili da nam svašta pokažu. Međutim, brzo je došlo vreme da se ide kući. Sada je na nama da makar jednako budemo dobri domaćini svojim gostima u septembru.”

O programu Movements Across Borders (MAB)

Fondacija SHL kroz program MAB izdvaja finansijska sredstva za podršku zajedničkih projekata mladih iz BiH i Srbije. „MAB“ ima za cilj ojačanje saradnje i međusobno poverenje između mladih iz Bosne i Hercegovine i Srbije kroz pripremu i realizaciju zajedničkih aktivnosti iz oblasti omladinskog angažmana, koje sadrže komponentu grassroots pristupa. Ciljna grupa Programa su mladi od 14 do 28 godina, koji su aktivni u nekoj neformalnoj grupi ili omladinskoj organizaciji.  

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име