Uloga i nadležnosti centara za socijalni rad u zaštiti prava osetljivih grupa stanovništa je velika. Tako je i u slučajevima nasilja u porodici i partnerskim odnosima. Sagovornice portala MojBečej.rs su stručnjakinje iz Centra za socijalni rad Bečej, direktorka Ivona Božović i Dunja Šormaz, stručna saradnica.

Ovog leta i jeseni u okviru projekta Bečejskog udruženja mladih „Ka unapređenoj bezbednosti žena u opštini Bečej“ one u selima opštine Bečej organizuju radionice za osnaživanje tamošnjih žena. Žene sa sela teže pristupaju uslugama socijalne zaštite, a manje su i upoznate sa njima.

Zato je važno da iz prve ruke budu obaveštene o tome kakvu podršku i pomoć mogu dobiti od ove važne ustanove u cilju zaštite od nasilja u porodici, ali i svemu što im otežava trenutno stanje, a iz domena socijalne zaštite.

Osim radionica Centra za socijalni rad Bečej, žene iz sela bečejske opštine mogu da pohađaju besplatne kurseve poput šivenja, srpskog i mađarskog jezika, kao i kurs knjigovodstva, pisanja biznis plana i kancelarijskog poslovanja. Uz to, u seoskim sredinama se organizuju i sastanci sa psiholozima.

Projekat „Ka unapređenoj bezbednosti žena u opštini Bečej“ realizuje se uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women u Srbiji u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške u Beogradu.

Projektni tim Bečejskog udruženja mladih, osim besplatnih edukacija, izveo je performans za učesnice radionica u Bačkom Gradištu. Crvene cipele, inače simbolišu nasilje prema ženama. Nekoliko pari postavljeno sa porukama postavljeno je ispred mesne zajednice u Bačkom Gradištu, kao podsetnik na to da svako treba da doprinese sprečavanju nasilja prema ženama.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име