Višem sudu u Beogradu član Opštinskog veća opštine Bečej Dalibor Kekić, njegova supruga Olivera Kekić i brat Mirko Borđoški podneli su tužbe protiv Bečejskog udruženja mladih. Povod za tužbe jeste objavljivanje demantija Slobodana Mitrovića, bivšeg direktora Javnog preduzeća Vodokanal. Tražena je nadoknada štete u ukupnom iznosu od 1.200.000 dinara na ime duševnog bola.

Portal MojBečej.rs, čiji je osnivač BUM, preneo je vest sa konferencije za novinare da su podnete krivične prijave protiv Slobodana Mitrovića za zloupotrebe u Vodokanalu. Nakon ove objave, redakciju portala kontaktira Mitrović i dostavlja demanti, inače predmet tužbe, koji je objavljen 10. marta 2014. godine. Zamenica predsednika opštine Bečej Tamara Ivanišević obraća se sa svojim odgovorom na demanti, takođe objavljenim na portalu, na šta Mitrović ponovo odgovara demantijem. S druge strane, član opštinskog veća Dalibor Kekić i njegovi supruga i brat početkom maja podnose tužbe, a da se prethodno nisu obratili svojim demantijem, na čiju su objavu jednako imali pravo.

Članica Upravnog odbora Bečejskog udruženja mladih, diplomirana žurnalistkinja, Marina Kovačev izražava čuđenje što jedan lokalni funkcioner tuži omladinsko udruženje, čime se vrši direktni pritisak na slobodu medija, kao i na rad ovog udruženja.

“Portal MojBečej.rs nije autor teksta, ali se vodimo Evropskom konvencijom o ljudskim pravima slobode govora i izražavanja. Portal je prilikom objavljivanja demantija imao u vidu opravdani interes javnosti da zna obe strane priče po pitanju događaja u poslovanju Javnog preduzeća Vodokanal“, navela je Kovačev.

Predsednik Bečejskog udruženja mladih Aleksandar Đekić ističe da je celom slučaju pre objavljivanja, prethodila detaljna analiza i posvećena dužna pažnja, na osnovu uvida u revizorske izveštaje, sudska veštačenja i fakture.

„Zabrinut sam što je BUM tužen zbog objavljenih demantija. Sve ovo mogu okarakterisati kao pokušaj političkog pritiska na BUM, koji se kroz Koaliciju za nadzor javnih finansija, čiji je član, bavi borbom protiv korupcije i prati tokove javnog novca. Pogotovo nas čudi to što, prema našim saznanjima, sam autor demantija Slobodan Mitrović nije tužen za navode koje smo mi preneli.“

Bečejsko udruženje mladih će u ovom sporu zastupati pravni tim Nezavisnog udruženja novinara Srbije, iz advokatske kancelarije „Samardžić – Živković“, dok podršku od početka slučaja ima i od Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име