Članice Bečejskog udruženja mladih (BUM) Tijana Džakulin i Jelena Mitrović borave ovih dana u italijanskom gradiću imena Pordenone, gde predstavljaju Srbiju na seminaru u okviru programa Erasmus plus, programa Evropske unije za mlade. U narednih nekoliko reči pročitajte njihove utiske sa skupa na kom su, kako kažu, mnogo naučile.

Pordenone je mesto u severnoj Italiji, i jedan od najvećih gradova u tom delu zemlje. Okružen Alpima, leži kraj reke Nonceljo, samo je sat vremena vožnje udaljen od Venecije, isto tako i od Jadranskog mora. Bogato kulturno istorijskim – nasleđem, ovo mesto krase mnoge znamenite građevine kao što su katedrala Svetog Marka, opštinska palata koja je izgrađena 1291. godine u gotskom stilu, zatim crkva Svetog Trojstva… Većina ulica je ostala ista kakve su bile i pre mnogo vekova, pune gotskih i renesansnih građevina. Pordenone mladima nudi mnogo zanimljivosti, u toku godine skoro svakog meseca ima neki festival, a najpoznatiji su filmski i trubački. Domaćin, članovi tamošnje organizacije Socialab, okupili su mnoštvo mladih iz različitih zemalja, pa je ovo prava prilika da se razviju neka nova prijateljstva, upozna sa drugim tradicijama, kulturama…

U okviru projekta „Inquiry and change“ (engl. istraži i promeni), predstavljen je koncept koji podrazumeva podršku rada sa mladima uz pomoć performansi koje nude mediji, odnosno kamere i video. Jedna od priča na kojima grupa mladih radi vodi do privremenog smeštaja izbeglica. Priče koje tamo čujemo su veoma teške, a mi već imamo potrebu da ih širimo dalje. Tokom skupa „Inquiry and change“ imale smo priliku da predstavimo našu zemlju, i to ono po čemu smo prepoznatljivi u regionu, pa i svetu. Naša kuhinja i proizvodi doveli su do BUM-ovog štanda veliki broj učesnika seminara.

Gruzija, Ukrajina, Italija, Makedonija, Estonija, Rumunija, Poljska, Kipar, Azerbejdžan, Turska, to su zemlje, pored Srbije, koje su imale predstavnike na skupu u italijanskom gradiću, a njih je ukupno bilo 24.

Naš boravak u Italiji bliži se kraju. Sve u svemu, aktivizam nam je doneo mnogo lepog i ovog puta. Sa sobom nosimo znanja, veštine, nova poznanstva i dragoceno iskustva koje će nam mnogo pomoći u daljem radu.

 

Polaznica obuke Pokreni mehanizam Jelena Mitrović

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име