Jovandan je važna slava vernika Srpske pravoslavne veroispovesti. Veliki broj pravoslavaca danas slavi Sabor svetog Jovana Krstitelja – Jovandan, još veći broj je onih koji odlaze na slavu.

Međutim, Bečej pamti Jovandan i po nečem drugom. Tog dana 1942. godine po odluci Prekog suda fašističke hortijevske vlasti streljano je 11 mladih ljudi. Reč je o, među Bečejcima poznatom, Drugom streljanju, kada su živote izgubili golobradi mladići Marko Gavrić, Milorad Živkov Popov, Ištvan Nađ, Mihajlo Ostojić, Janoš Rečo, Milorad Rus, Slavko Simin, Sever Stefanović, Jovan Crveni, Svetozar Čalenić i Milan Čiplić.

Prvo streljanje bilo je 11. novembra 1941. godine, a tada je plotun streljačkog voda „hortijevaca“ ugasio živote dvanaestorici mladića, Borislavu Vlajkovu, Milanu i Svetozaru Gavriću, Živku Gagiću, Hoveu Gotfridu, Stevanu Kojiću, Isidoru Moginu, Labudu Pejoviću, Teodoru Cvejanovu, Ivanu Ćiriću, Vujici Čipliću i Momčilu Šaranoviću. Tim povodom Opštinska organizacija SUBNOR u Bečeju je sve godine od završetka Drugog svetskog rata do danas organizovala komemorativne skupove ispred Zida smrti (Fadipovog zida) i evocirala uspomene odajući dužnu poštu nevino stradalim mladićima. Očekivalo se da tako bude i danas. Ali, uvek ima neko ali. Unutar Opštinske boračke organizacije u poslednje vreme vladaju nesuglasice.

Poslednji legalno izabrani predsednik Milan Bašić je smenjen, jedno vreme v. d. predsednik bio je Gradimir Džigurski, ali nije uspeo da se izbori s nagomilanim problemima, pa je, poštujući godine i autoritet, odlučeno da vanrednu skupštinu zakaže najstariji borac bečejskog kraja Mihajlo Šević. Međutim, ni njemu ne uspeva da organizuje skupštinu na kojoj će se preseći „gordijev čvor“. -Situacija je toliko teška da su nam isključeni električna energija i telefon. Međuljudski odnosi su najveća prepreka normalnom funkcionisanju, pa nismo uspeli da se dogovorimo ni oko organizacije komemoracije povodom streljanja drugova pre 74 godine. Zahvaljujemo se lokalnoj vlasti što nam je priskočila u pomoć. Verujem da će nam pomoći i da prevaziđemo aktuelnu tešku situaciju, ne napušta Mihajla Ševića optimizam po pitanju dovođenja u normalno stanje boračke organizacije. Predsednik opštine Bečej mr Vuk Radojević je ekspresno reagovao i za 11 sati 20. januara organizovao Komemoraciju kraj Zida smrti povodom Drugog streljanja.

-Tradicija ovakvog profila ne sme da se prekine. Uostalom, za samo nedelju dana organizujemo sećanje na još veću tragediju iz tog vremena, kada je oko 400 Bečejaca jevrejske, romske i srpske nacionalnosti stradalo u okviru Velike racije u Južnobačkom regionu. Ovo je samo početak sećanja na krvavi januar 1942. godine u Bečeju. Prvo streljanje kraj Zida smrti 20. januara u centru grada, a onda ubijanje i bacanje i ledenu Tisu 26, 27. i 28. januara, naglašava prvi čovek bečejske opštine mr Vuk Radojević. Rodbina streljanih, ali i ostali sugrađani dobro su došli na komemoraciju u 11 sati, kada će se položiti venci i cveće na Spomen obeležje Zid smrti u centru grada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име