Nakon izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima nesavesne vozače očekuju daleko strože kazne.

Novina je to što se sada nasilničkom vožnjom smatra i vožnja sa više od dva promila alkohola u krvi i veliko prekoračenje brzine, dok je najviša dozvoljena količina alkohola u krvi smanjena sa 0,3 na 0,2 promila. S tim u vezi, što se vozača sa probnom vozačkom dozvolom tiče, tu je tolerancija nulta.

Tako je za najteži prekršaj, tzv. nasilničku vožnju, pored već propisanih kazni, u koje spada i kazna zatvora ili rad u javnom interesu, uz rad u javnom interesu, uvodi se i novčana kazna u iznosu od 120.000 do 140.000 dinara, odnosno 130.000 do 150.000 dinara, ako se izazove saobraćajna nezgoda.

Jedna od najoštrijih kazni predviđena je za nesavesne roditelje koji svoju decu, mlađu od 12 godina, prevoze na mestu vozača ili mestu koje nije predviđeno za sedenje. Ukoliko se ogluše o ove propise, roditelje očekuje i do četiri puta viša novčana kazna u odnosu na pre izmena zakona (kazna sada iznosi 120.000 dinara).

Pored navedenog, novi je zakon dva puta povećao kazne za, primera radi, telefoniranje u vožnji, nevezivanje sigurnosnog pojasa…

Što se opštine Bečej tiče, prema rečima predsednice Prekršajnog suda Snežane Bašić, primećena je tendencija smanjenja saobraćajnih prekršaja, ali nepoštovanja propisa iz te oblasti i dalje dominiraju u ukupnom broju predmeta.

– Trenutno imamo oko 1.400 predmeta u radu, mada se taj broj iz dana u dan menja, ali treba reći da oko 70 odsto predmeta čine predmeti iz oblasti saobraćaja, rekla je Bašić.

Ukoliko se sada napravi neki iz kategorije najtežih saobraćajnih prekršaja, policija počinioca odmah dovodi kod sudije za prekršaje, dok je mera u opticaju – zatvor.

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima i Zakon o prekršajima se ovim izmenama  nadopunjuju i sudovi sada imaju adekvatnu pravnu osnovu da spreče izbegavanje kazni. Dodajemo i da od prošle godine prekršajni sudovi mogu da izdaju i opšte naredbe, odnosno poternice.

Opširnije u TV prilogu

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Imaš pravo da znaš“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име