Udruženje uzgajivača ovaca i koza „Petrovoselski ovan“ iz najvećeg potiskog sela je mlado, osnovano 10. marta prošle godine, ali radi s velikim entuzijazmom. Potvrda ovakve konstatacije je uspešno organizovana manifestacija „Petrovoselski dan ovčara“ na lokaciji mesnog Strelišta.

-Manifestacija nam po broju nije posebno masovna, ali imamo kvalitetna grla na izložbi, a i „birka paprikaš“, evo, svi hvale i prazne porcije. Zahvalni smo i mesnim kulturno-umetničkim društvima, „Lola“, „Dr Kiš Imre“ i „Potisje“, na zabavnom programu koji su pripremili za posetioce i učesnike. Stimulans da nastavimo iduće i narednih godina dali su nam i pokrajinski sekretar za poljoprivredu mr Vuk Radojević i predsednik opštine Bečej Dragan Tošić. Verujem da će nam i preostali ovčari, koji se još nisu učlanili u Udruženje, pristupiti, pa ćemo sa sedam do osam hiljada grla biti znatno moćniji i već naredna manifestacija bi mogla biti daleko atraktivnija, razmišljanje je predsednice Udruženja petrovoselskih ovčara Monike Ferčik.

Petrovoselske ovčare pozdravio je i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević | Foto: Vlastimir Jankov
Petrovoselske ovčare pozdravio je i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević | Foto: Vlastimir Jankov

Lokacija Strelišta u Bačkom Petrovom Selu je idealna za manifestacije pod vedrim nebom. Prirodna podloga s dva nivoa, jezero obraslo trskom, natkrivene terase za odmor i obedovanje, a  sve u selu. U ime lokalne samouprave učesnike i posetioce pozdravio je predsednik optine Bečej Dragan Tošić i podsetio da se ista razdaljina između Bečeja i Bačkog Petrovog Sela sada prevali za daleko kraće vreme, jer je put totalno rekonstruisan, a najavio je za iduću godinu pijaću vodu za Petrovoselce, pošto se radovi na vodozahvatnom polju završavaju.

-Podržavamo ovakve manifestacije, jer one doprinose razvoju poljoprivrede i sela. Pozdravljamo entuzijazam i proaktivnu ulogu ovdašnjeg Udruženja ovčara, koje treba da doprinese daljem razvoju stočarstva ne samo u Bačkom Petrovom Selu, već i celoj Vojvodini. Koristim priliku da pozovem ovčare da koriste mere agrarne politike Vojvodine, koje su obezbedila tri puta veća sredstva nego 2016. godine namenjena za opremanje stočarskih farmi, čime mogu da unaprede svoju proizvodnju, rekao je, između ostalog, u pozdravoj besedi pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević.

U dvadesetak lepo uređenih drvenih boksova 11 izlagača iz četiri bačka i banatska mesta izložeilo je ukupno 58 ovaca svih kategorija u tri rase. Najbrojnije, ukupno 47, bile su virtemberg rase i to 29 iz mlađe kategorije, 10 ovaca i osam ovnova, zatim tri ovce i četiri šilježad čokanske cigaje, i kolekcija ovna i tri ovce suffolk rase.

Petrovoselske ovčare pozdravio je i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević | Foto: Vlastimir Jankov
Petrovoselske ovčare pozdravio je i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević | Foto: Vlastimir Jankov

Stručni žiri u sastavu doc. dr Ivan Pihler i Aleksandar Vidić odlučili su o plasmanu na izložbi. U kategoriji ovnova prvo mesto pripalo je grlu Monike Ferčik, drugo je osvojio ovan Jožefa Balaše, a treće izloženi ovan Endrea Kiša. U konkurenciji kolekcije ovaca, prvo mesto pripalo je Tiboru Silađiu, drugo, opet, Jožefu Balaši, a treće Milošu Milanovu iz Sanada za kolekciju ovaca rase čokanska cigaja. Najzad, u mlađoj kategoriji Monika Ferčik je osvojila prvo mesto za kolekciju dvizadi virtemberg rase, izložena kolekcija šilježadi Ernea Petera je druga, a Svetozar Murgaški iz Čeneja osvojio je treće mesto s kolekcijom ženske šilježadi.

Dužnu pažnju posetilaca privukao je i zabavni program | Foto: Vlastimir Jankov
Dužnu pažnju posetilaca privukao je i zabavni program | Foto: Vlastimir Jankov

Kulinara je bilo samo deset, ali žiri u sastavu:  Jožef Vereš, Dušan Gombošev i Bela Mešter imao je težak posao, pošto su svi ovčiji paprikaši bili veoma ukusni. Ipak, odluka je morala da se donese, pa se epitetom pobednika okitio Imre Gor, drugo mesto pripalo je ekipi ZZ „Tisa“ s kuvarom Nandorom Nađom, a  treća je bila ekipa JP „Komunalac“ iz Bečeja, čiji je kuvar bio Nebojša Milin.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име