Najvažnije u svemu je da je javno nadmetanje proteklo korektno, da nije bilo nediscipline kupaca, pa sada čekamo saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije, koja bi trebala da stigne za dva do tri dana, što znači da ćemo, najverovatnije, već krajem iduće nedelje pristupiti potpisivanju Ugovora sa kupcem MK Grupa Miodraga Kostića. Mi smo s naše strane već pripremili sve za primopredaju i Ugovor, što znači da spremno čekamo završni čin dugo očekivanog posla, rekao nam je dan posle završene prodaje PIK Bečej stečajni upravnik Pavel Severinji.

Podsetimo se, PIK Bečej se, posle neuspšne prve prodaje, od 9. novembra 2011. godine nalazio u radnom stečaju, a 29. aprila ove godine je Privredni sud u Novom Sadu proglasio bankrot. Tačno posle 232 dana u bankrotstvu održano je javno nadmetanje, na kom su se prijavile dve domaće firme, Industrija mesa „Matijević“ Petra Matijevića i MK Grupa Miodraga Kostića. Kako je procenjena vrednost kapitala PIK Bečej iznosila 85,5 miliona evra, a prepolovljena vrednost je bila početna cena na nadmetanju, sve je završeno posle par minuta u korist MK Grupe, koja je prihvatila ponudu od 45,5 miliona evra. Poznata stvar je da PIK Bečej ima dug od oko 60 miliona evra prema poveriocima, pa je logično pitanje kako će se nadoknaditi prestalih petnaestak miliona evra. -Poveriocima će se procentualno smanjiti iznos duga, tako da će se iz mase od 45,5 miliona izmiriti dugovanja PIK Bečej. To će, između ostalog, biti moj deo posla u periodu koji je pred nama. Jer, meni prestaje funkcija stečajnog upravnika kada stigne sudsko rešenje.

Kada potpišemo ugovor sa novim kupcem, više neću obavljati funkciju generalnog direktora, ali brojne tehničke, uglavnom papirološke, stvari treba završiti. Jedan period prilagođavanja na novo stanje je neophodan, zaključuje Pavel Severinji. Što se novog vlasnika tiče, u njihovo ime je direktor Jovan Purar izjavio MK Grupa namerava da od PIK Bečej stvori modernu kompaniju. U tome će im, nema sumnje, pomoći zakup od 8.500 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, jer će, u odnosu na raniju obradu 4.800 hektara državnog zemljišta, sada imati daleko veći potencijal za razvoj proizvodnje. A to, što je apostrofirao predsednik opštine Bečej Vuk Radojević, omogućava da se zadrži kompletna poizvodnja i sačuva što veći broj zaposlenih. Podsetimo, sada je „pikovaca“ oko 1400, kojima će, potpisivanjem Ugovora o prodaji krajem iduće nedelje, po sili zakona prestati radni odnos. Međutim, novi kupac ne želi da prekida proces proizvodnje u stočarstvu, na Ribnjaku i u Fabrici za preradu povrća „Flora“, pa stručni tim priprema spisak onih koji će u kontinuitetu nastaviti s radom. Ostali će sačekati analizu novog vlasnika i zavisno od potrebe dobiti priliku da se vrate na posao. Kriterijum će biti, kako je naveo direktor Jovan Purar, profesionalnost, odanost kompaniji i sposobnost da se prilagode jednom drugačije, modernijem, načinu rada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име