Kako bi se promenila neslavna praksa da se svaka druga žena ubijena u porodično – partnerskom kontekstu bezuspešno obraćala nadležnim institucijama za pomoć, na inicijativu ženskih organizacija u Srbiji, ustanovljen je društveni alarm u vidu Dana sećanja na žene žrtve nasilja 18. maj.

Udruženje Roma Novi Bečej pruža uslugu SOS telefona na jezicima nacionalnih manjina, vođeno potrebom korenite promene. Pozvali su institucije koje mogu pomoći da se ovakva situacija poboljša, da se u sredu 18. maja nađu i razmene znanja i tehnike koje mogu pomoći ugroženim ženama.

-Pozivanjem broja telefona ili dolaskom u naše prostorije kontaktiralo nas je oko 460 žena. Direktna pomoć za izlaz iz nasilja pružena je za čak 150 žena. Zato nam je važno da porazgovaramo i podelimo svoja iskustva sa predstavnicima: Centara za socijalni rad, policije, Doma zdravlja, škola i drugih relevantnih institucija. Imajući u vidu intenzitet i učestalost nasilja prema ženama i smrtne ishode koji ga prate, u Srbiji bi se svakog dana moralo delovati kao da je dan borbe protiv femicida, rekla je Danica Jovanović, predsednica Udruženja Roma Novi Bečej.

Od početka godine ubijeno je 13 žena, od čega osam u porodično – partnerskom kontekstu.

-Dosta je bilo! Ubijene žene su nečije majke, sestre, bake, tetke. Ključno pitanje koje treba postaviti je da li u Srbiji postoje mehanizmi i mere koje mogu da zaustave ovaj niz, navodi Jovanović.

Neophodna je, ističe, mnogo snažnija institucionalna i društvena reakcija u cilju sprečavanja femicida.

-Izneverena su obećanja data žrtvama nasilja, institucije su zakazale u zaštiti života žena, dok smo kao društvo poklekli u tome da stvorimo nultu toleranciju na nasilje i atmosferu podrške za žrtve.

Ovo očekivanje je proisteklo iz brojnih zakona, strategija i mera koje su ustanovljene s ciljem suzbijanja nasilja prema ženama, i od njega se ne smeme odustati.

To dugujemo ženama koje ne možemo da vratimo, kao i svim budućim generacijama žena. Ni jedna žena manje, zaključuju iz Udruženja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име