Mobilne ekipe Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine će u Bečej i ove godine doći deset puta, dok će u Bačkom Gradište i Bačkom Petrovom Selu biti organizovane četiri, odnosno tri, redovne akcije dobrovoljnog davanja dragocene tečnosti.

 

 

Prvo organizovano davanje krvi u varoši kraj Tise upriličeno je već početkom januara, prema tradiciji. Naredna akcija zakazana je u plesnoj sali Gradskog pozorišta Bečej za sredu 12. februar, od 8 do 12 sati. Organizovanog davanja krvi u martu u Bečeju nema, ali se u okolnim naseljenim mestima narednog meseca održavaju čak dva okupljanja ovog tipa. Naime, žitelji dobre volje iz Bačkog Gradišta humani gest mogu da učine u petak 7. marta, a oni iz Bačkog Petrovog Sela nedelju dana kasnije u mesnoj ambulanti, od 8 do 11 sati. Iskustva bečejskog Crvenog krsta koji pomaže organizaciju ovakvih okupljanja, govore da su žitelji najveće potiske opštine humani bez obzira na vremenske prilike i godišnje doba. Pored toga, učenici srednjih škola, oni sa navršenih 18 godina, imaće priliku da pokažu humanost i u okviru posebnih akcija.

Više od humanog gesta

Pored toga što na ovaj način čini humano delo, davalac čini dobro i svom organizmu.

Prema navodima Lifepressmagazina, kada se daruje krv telo radi na tom da obnovi gubitak. Na ovaj se način prirodno stimuliše proizvodnja novih krvnih ćelija, što se pokazalo vrlo dobrim za zdravlje. Redovni davaoci krvi smanjuju rizik od prezasićenosti gvožđem, pa tako i od pojave hemohromatoze, piše taj list.

Raspored akcija dobrovoljnog davanja krvi u 2014:

Bečej: 8. januar, 12. februar, 2. april, 14. maj, 11. jun, 2. jul, 13. avgust, 10. septembar, 1. oktobar, 12. novembar.

Bačko Gradište: 7. mart, 6. jun, 5. septembar, 5. decembar.

Bačko Petrovo Selo: 14. mart, 4. jul, 7. novembar.

Ko sve može dati krv

Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18 do 65 godina kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kod koje bi se ta krv primenila. To, kako se navodi na sajtu sajtu Instituta za transfuziju Srbije, znači da je potrebno da se zadovolje sledeći kriterijumi:

– Da je osoba zdrava, dobrog opšteg stanja

– Teža od 50 kg

– Telesne temperature manje do 370C

– Pulsa između 50 – 100/min

– Krvnog pritiska: ne višeg od 24/14 kPa i ne nižeg od 13,3/8,66 kPa

– Nalaz nad plućima i srcem mora biti uredan

– Ždrelo mora biti bez upale

– Limfne žlezde vrata i pazuha, jetra i slezina ne smeju biti uvećane

– Hemoglobin mora biti iznad 135 g/L (Hct = 0.38) za muškarce

– Hemoglobin mora biti iznad 125 g/L (Hct = 0.4) za žene

– Interval između davanja krvi je tri meseca (12 nedelja) za muškarce i četiri meseca (16 nedelja) za žene

Dva dana slobodno za davaoce

Prema članu 77 Zakona o radu zaposleni ima pravo na odsustvo sa rada uz naknadu zarade (plaćeno odsustvo), odnosno za svako dobrovoljno davanje krvi dobrovoljni davaoci imaju pravo na korišćenje dva dana plaćenog odsustva uključujući i dan davanja krvi.

Čitaj još: Zakonske regulative koje se odnose na dobrovoljne davaoce krvi i Pravilnik Pravilnika o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i o participaciji za 2014. godinu http://www.nbti.org.rs/cms/view.php?id=1950

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име