Opština Novi Bečej je 27. juna bila je domaćin delegaciji predstavnika ambasade Azerbejdžana, čiji je dolazak bio predviđen u okviru najveće dečje manifestacije „Srbija u ritmu Evrope”.

 

 

Pored podsticanja, razvijanja i prepoznavanja mladih talenata u Srbiji ,ova manifestacija ima za cilj povezivanje gradova širom zemlje sa jednim od gradova zemalja Evropske unije, kako bi se stvorila kulturološka, ekonomska i privredna povezanost. Za Novi Bečej je izabran Azerbejdžan zbog svoje interesantnosti i zainteresovanosti za Srbiju. Nakon što je delegacija posetila muzeje i kulturna obeležja ove banatske opštine, razgovarano je i sa predstavnicima lokalne samouprave, na čelu sa predsednikom opštine Sašom Šućurović, a tema je bila buduća saradnja, naročito ulaganja u oblasti kulture i turizma.

– Zanimljivo je to da je Azerbejdžan spreman da zajedno sa predstavnicima manifestacije „Srbija u ritmu Evrope“ uradi zadužbinu koja će najverovatnije biti iz oblasti kulture. Nadamo se da ćemo nastaviti ovu saradnju, ne samo u kulturnom delu, jer Azerbejdžan ima dobre odnose sa Srbijom, i dosta ulaže u nju. Mislim da ćemo napraviti dobru saradnju, ima projekata koje smo im već ponudili, a u toku nedelje naši privrednici će imati sastanak u njihovoj ambasadi. Upravo su deca ta koja spajaju, svi smo posvećeni deci, možda će vremenom doći i do bratimljenja naše opštine sa nekom opštinom u Azerbejdžanu, gde će naša deca putovati, a njihova dolaziti ovde. U planu je da prvo napravimo privrednu saradnju, lako ćemo posle uspostaviti i druge kontakte, rekao je predsednik opštine Novi Bečej.

Azad Pašajev, savetnik ambasade Azerbejdžana u Beogradu izrazio je zahvalnost predsedniku opštine Novi Bečej i organizatorima manifestacije.

– Azerbejdžan i Srbija su veliki prijatelji, strateški partneri. Poseta predsednika Azerbejdžana Srbiji, i poseta predsednika Srbije Azerbejdžanu, učvrstila je tu saradnju. To što će danas biti koncert prijateljstva dva naroda još jednom dokazuje na kakvom visokom nivou je naše prijateljstvo i saradnja. Zahvaljujemo se svim Novobečejcima, veoma nas je prijatno iznenadilo i prisustvo dve studentkinje iz Azerberbejdžana koje su prisustvovale sastanku, i koje trenutno borave u Novom Bečeju, rekao je Pašajev. Potpisivanjem ugovora sa predstavnicima manifestacije „Srbija u ritmu Evrope“, koje je obavljeno prošle godine Novi bečej je postao deo ovog renomiranog društva, koje direktno podržava ovu manifestaciju. Cilj ove manifestacije je promocija interkulturalnosti, tolerancije, ravnopravnosti polova, poštovanje ljudskih prava, različitosti, saradnje i doživotnog učenja.

David Makević, direktor „Srbija u ritmu Evrope je istakao da je ovim sastankom napravljen dobar korak za buduće prijateljstvo između opštine Novi Bečej i Azerbejdžana.

– Mogu slobodno da pohvalim opštinu Novi Bečej, na izuzetnoj dobroj saradnji. Ja se nadam da će ova saradnja tek da rezultira nekim ekonomskim momentima koji će za cilj imati proširenje saradnje i sa drugim ambasadama, ne samo sa Azerbejdžanom. Mi smo ove godine nastavili saradnju sa opštinom Novi Bečej, deca su izuzetno talentovana, mogu slobodno da kažem da se na taj način vidi da lokalna samouprava ulaže u najmlađe stanovnike svoje opštine, kazao je Makević. Nakon sastanka nastavljen je obilazak opštine Novi Bečej, a u večernjim časovima upriličen je defile učesnika manifestacije. Predstavnici ambasade Azerbejdžana i predsednik opštine Novi Bečej zajedno su otvorili završni koncert „Srbija u ritmu Evrope“ u Novom Bečeju, gde se pored himne Republike Srbije oglasila i himna Republike Azerbejdžana, u slavu prijateljstva dve zemlje.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име