Svaka trka je bila ozbiljno shvaćena | Foto: Vlastimir Jankov
Svaka trka je bila ozbiljno shvaćena | Foto: Vlastimir Jankov

Fizička aktivnost je jedna od najznačajnijih preventiva u očuvanju zdravlja. Kada je dijabetes u pitanju, onda sve dobija na značaju.

Upravo to je glavna poruka tradicionalne, ove godine devete u kontinuitetu, manifestacije Društva za borbu protiv šećerne bolesti opštine Bečej po imenu „Bečejska staza zdravlja – BEST 2016.“

-Imali smo idealne vremenske uslove za održavanje naše tradicionalne jesenje manifestacije, uz napomenu da u aprilu organizujemo prolećnu akciju ovako masovnog prifila po imenu „Zdravlju u susret“, apostrofirao je predsednik bečejskih šećeraša Radoslav Ivanović.

Odrasli šetnjom potvrdili da je šetnja preventiva zdravlju | Foto: Vlastimir Jankov
Odrasli šetnjom potvrdili da je šetnja preventiva zdravlju | Foto: Vlastimir Jankov

To je doprinelo da je kroz manifestacijiju prodefilovalo oko 500 učesnika. U prepodnevnom programu je direktno učešće uzelo 120 osnovaca od prvog do četvrtog razreda tri, od četiri, bečejske škole, ali je još više bilo njihovih vršnjaka u ulozi bučnih navijača. Po podne je pregledano 282 odrasla sugrađana.

Ovo je jedna od retkih akcija da nismo otkrili nijednog novog potencijalnog dijabetičara, ali je bilo registrovanih dijabetičara s povišenim nivoom šećera u krvi. Pomalo je zabrinjavajuće što je dosta srednjoškolaca evidentirano s viškom telesne težine i visokim krvnim pritiskom.

Učesnike tradicionalne manifestacije u ime lokalne samouprave, koja je bila jedan od pokrovitelja dešavanja u okruženju „hrama sportova“ kraj Tise, pozdravile su zamenica predsednika opštine Dalila Dujaković i zamenica predsednika lokalnog parlamenta Eržebet Kinka.

Pozdravne besede na početku dešavanja kod sportskog centra | Foto: Vlastimir Jankov
Pozdravne besede na početku dešavanja kod sportskog centra | Foto: Vlastimir Jankov

Čudi da se prepodnevnom programu, u kom su deca na direktan način pokazala da je fizička aktivnost preventiva zdravlja, nije uključila OŠ „Sever Đurkić“. Ostale tri škole, „Zdravko Gložanski“, „Petefi Šandor“ i „Šamu Mihalj“, reprezentovalo je po pet devojčica i dečaka prve četiri generacije. Evo i imena pobednika – Prvi razred: Marija Banović i Boris Mrkšić. Drugi razred: Katarina Pivčički i Nemanja Pejaković. Treći razred: Leona Kapriš i Miloš Sremčević. Četvrti razred: Anđela Nikolić i Marko Lukić. Inače, tri prvoplasirana takmičara dobili su diplome i medalje odgovarajućeg sjaja.

-Posle dve zlatne lane i preklane, morala sam da osvojim prvo mesto i ove godine. Jer, baš danas je rođendan mom tati Željku, pa će mu ovo biti moj rođendanski poklon, rekla nam je Leona Kapriš.

Njen vršnjak Miloš Sremčević bio je jako uzbuđen pre trke, a kada se sve završilo otvorio je dušu:

-Obećao sam mojima u kući i učiteljici Mileni Gmijović da ću zlatnim medaljama iz prvog i drugog razreda dodati novu medalju istog sjaja i ove godine. Drago mi je da sam ispunio obećanje, pogotovo što je konkurencija bila žestoka, konkretan je Miloš Sremčević.

Po podne su na teren nastupili aktivisti bečejskih šećeraša, ekipa novosadskog donatora Spektola i medicinsko osoblje, koji su evidentirali učesnike manifestacije BEST – 2016. i posle šetnje do Tise i nazad merili im visinu i telesnu masu, krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

Svi učesnici Bečejske staze zdravlja na kontrolnom punktu kod hotela „Imperial luks“ imali su osveženje u vidu dijetetskih peciva, vode, soka i simbola zdravlja jabuke.

Vršnjaci, Miloš napred i Leona u pozadini, su ispunili obećanja | Foto: Vlastimir Jankov
Vršnjaci, Miloš napred i Leona u pozadini, su ispunili obećanja | Foto: Vlastimir Jankov

Mogli su bečejski dijabetičari i oni koji vode računa o svom zdravlju da kupe po promitivnim cenama dijetetske proizvode za ishranu dijabetičara na štandu srodnog zrenjaninskog Društva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име